Jozef Milan Rôzne

Prepustená kontrolórka KU vyhrala na Okresnom súde spor o neplatnosť výpovede

Okresný súd v Ružomberku rozhodol minulú stredu v prípade Marty Bočekovej a Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku. Podľa jeho rozhodnutia je výpoveď, ktorú dostala bývalá kontrolórka KU po nástupe nového vedenia neplatná a zaviazal univerzitu zaplatiť jej ušlú mzdu.

Ilustračný obrázok k článku Prepustená kontrolórka KU vyhrala na Okresnom súde spor o neplatnosť výpovede
Foto: Jozef Milan

„Sme potešení, s akým výsledkom rozhodol súd. Stále sme tvrdili, že ak niekto poukáže na nehospodárne nakladanie s verejnými financiami, nemôže byť za to v normálnej krajine postihnutý tým, že príde o prácu,“ uviedol predseda nadácie Zastavme korupciu Miroslav Trnka. Marta Bočeková ako kontrolórka KU v Ružomberku verejne prezentovala svoje názory, poukázala na pochybenie v hospodárení školy. Po nástupe nového rektora Jozefa Jaraba dostala výpoveď, pre ktorú univerzitu zažalovala s pomocou nadácie Zastavme korupciu.

Vedenie KU robilo len úsporné opatrenia

„Katolícka univerzita samozrejme rešpektuje rozhodnutie súdu. Čakáme na jeho písomné doručenie, aby sme sa mohli zodpovedne rozhodnúť pre ďalší postup. V každom prípade budeme postupovať podľa platnej legislatívy,“ povedal František Trstenský, prorektor a hovorca Katolíckej univerzity pre portál liptov.sme.sk.

Slovenské vysoké školy, podľa Trstenského, v súčasnosti čelia neustálemu znižovaniu počtu študentov, od ktorého sa odvíja výška dotácie ministerstva školstva. V roku 2010 mala univerzita 7359 študentov, v roku 2014 už len 5988. „Z toho dôvodu nové vedenie univerzity, ktoré nastúpilo v júni minulého roku bolo, žiaľ, nútené prijať výrazné úsporné opatrenia. Tie viedli k ukončeniu pracovného pomeru s viacerými zamestnancami na rektoráte a k úspore približne 250-tisíc eur ročne,“ doplnil Trstenský.

Vnútorný audit a prepustenie

Marta Bočeková a jej kolegyňa Petra Marhefková boli – podľa denníka SME – autorkami vnútorného auditu na univerzite, ktorý dal urobiť bývalý rektor Tadeusz Zasepa. Audit preveroval okrem iného aj vyplácanie vysokých odmien na Pedagogickej a Filozofickej fakulte. V januári tohto roku dostali obe pracovníčky výpoveď, oficiálnym dôvodom bolo zrušenie pracovného miesta.

Marta Bočeková sa s pomocou nadácie Zastavme korupciu obrátila na súd, pretože podľa jej názoru bolo prepustenie odplatou za ňou verejne prezentované názory. Argumentom, že nešlo o úsporné opatrenie univerzity, je zriadenie nového referátu na kontrolu, kde vznikli dve obdobné pozície. „Robila som len svoju prácu, nemôžem za to, že výsledok sa mnohým nepáčil,“ povedala pre SME bývalá ekonómka, pre ktorú je rozhodnutie súdu zadosťučinením.

Súvisiaci článok:

Zdroj: tasr/ liptov.sme.sk/ denník SME

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM