Rôzne

Preslávime ďalšiu špecialitu? Liptovské droby možno získajú ochrannú známku Európskej únie

Pridá sa k Liptovskej borovičke špecialita z regiónu? Prípravný výbor podal žiadosť o registráciu. Liptovské droby majú šancu získať ochrannú známku Európskej únie. Chuťou pripomínajú rómsku goju a "šialence".

Ilustračný obrázok k článku Preslávime ďalšiu špecialitu? Liptovské droby možno získajú ochrannú známku Európskej únie
Zdroj: TASR

Tradičné liptovské droby už majú svoj jednotný recept. Pripravili ho skúsení kuchári, výrobcovia i znalci regionálnej kuchyne a tradícií.

Dôvodom sú snahy o zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou.

Pochúťka z Liptova

„Nájsť receptúru, ktorá bude reprezentovať to najlepšie na liptovskej pochúťke, nebolo jednoduché. Každá dedina má svoj recept, ktorý považuje za najchutnejší. V Bobrovci napríklad pridávajú do drobov krv, v Smrečanoch zas jahňacie mäso,“ povedal Štefan Packa z formujúceho sa Občianskeho združenia Liptovské droby.

Po mnohých rokovaniach a degustáciách sa odborníci zhodli, že tradičné liptovské droby budú pozostávať zo zemiakov, škvariek, osmaženej cibule na bravčovej masti a niekoľkých korenín. Pomletá zmes sa naplní do bravčového čreva, uvarí sa, ochladí a následne ešte upečie.

Goja a „šialence“

Podobným jedlom sú podľa Packu šialence, ktoré sa pripravujú z podobných surovín, plnia sa však do baraních čriev. Iným pripomínajú rómsku spšcialitu goja.

Prípravný výbor združenia v týchto dňoch podal žiadosť o registráciu na Ministerstvo vnútra SR, schválená by mala byť do dvoch týždňov.

„Keď budeme registrovaní ako občianske združenie, môžeme podať našu žiadosť o zápis ochrannej známky a začne sa náročný úradný a zákonný proces. Recept prejde množstvom inštitúcií, posudzovať ho bude Výskumný ústav potravinársky či ministerstvo poľnohospodár­stva,“ vysvetlil Packa s tým, že proces by mal trvať približne dva roky.

„Verím, že ak sa nám podarí dotiahnuť náš zámer do konca, všetci Liptáci to prijmú s hrdosťou. Ochranná známka bude potom zaväzujúca a tradičné liptovské droby budú všade pripravované podľa jednotného postupu s rovnakým zložením. Pod registrovaným názvom sa budú droby s najlepšou receptúrou dovážať aj do reštauračných zariadení a obchodov,“ skonštatoval s tým, že ochranné zemepisné označenie získalo do dnešného dňa desať slovenských potravín.

Čítajte aj: Rozohrali partičku a dali šach-mat celému svetu! Slováci vymysleli unikátny spôsob výroby figúrok

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM