Ivana Milanová Rôzne

Prikrmujete v zime vtáky? Spravte z toho rodinnú tradíciu

Možno si aj vy dobre pamätáte, ako ste na škole stavali vtáčie búdky a počas zimy do domčeka zaveseného na strome pravidelne nosili vtáčí zob.

Táto príjemná tradícia v súčasnosti už trochu vymizla, čo je škoda. A pre drobné vtáctvo tiež problém. Drobné spevavce a ostatné vtáky, ktoré u nás zimujú, je totiž potrebné intenzívne prikrmovať, predovšetkým keď je sychravo, sneží, praští mráz a často ani človeku sa nechce von. Tvrdí to aj ochranár prírody, popredný slovenský ornitológ, člen výboru Slovenskej ornitologickej spoločnosti Bird Live z Prievidze Vladimír Slobodník.

Sám každoročne venuje značné množstvo vlastných prostriedkov na nákup krmiva. Zima ešte nie je ani v polovici a už jeho vtáčí priatelia vyzobali približne 80 kilogramov slnečnicových a iných olejnatých semien. Vtáčie kŕmidlá má rozmiestnené nielen v meste, ale pravidelne dopĺňa krmelce aj v prírode. Tam potom spolu s ďalšími ornitológmi nastavujú siete na odchyt vtákov, aby ich mohli okrúžkovať. Prikrmovanie vtáctva však netreba nechávať len v rukách ochranárov a ornitológov. Môžete sa do neho pustiť pokojne aj s celou rodinou.

Vaše ratolesti sa určite potešia, ak budú môcť sledovať, ako sa sýkorky zlietli na slnečnicové semená vo vtáčej búdke, ktorú ste umiestnili na balkóne alebo na strome v záhrade. Na visiace hovädzí loj či slaninu sa zase čoskoro zletia zo širokého okolia prevažne sýkorky bielolíce či belasé, červienky, pinky, čížiky, glezgy alebo stehlíky. Vzácne prilietajú aj ďatle, ktoré sa najviac zaujímajú o loj a slaninu. Drozdy čierne alebo čvíkotavé si pochutnajú aj na ovocí, ktoré zostalo neobrané na stromoch, alebo im jablká či hrušky treba nakrájať do kŕmidla. Je to naozaj pekné prírodné divadlo. Zároveň to mnohým deťom aspoň čiastočne nahradí pocit z domáceho miláčika, ktorého im rodičia nechcú kúpiť. Samozrejme, tohto môžu len veľmi pokojne pozorovať z dostatočnej vzdialenosti.

Podľa Slobodníka však pri kŕmení vtákov platia určité pravidlá, ktoré by sme mali dodržiavať:

  • najvhodnejšou pochúťkou pre drobné vtáky sú olejnaté semená, predovšetkým slnečnicové, môžu byť aj repkové, mak, nesolené arašidy a aj vlašské orechy.
  • niektoré druhy si pochutia aj na surovom hovädzom loji. (Vhodná je bravčová údená slanina. Slobodník odporúča, aby na kožke ponechali ľudia asi dva milimetre slaniny, ale pretože je slaná, treba ju dôkladne umyť pod teplou vodou a vysušiť a až tak zavesiť ku kŕmidlu).
  • kŕmidlo musí byť mimo dosahu mačiek, aby sa vtáky nestali ich ľahkou korisťou.
  • ľudia v zime by nemali prikrmovať labute alebo divé kačky či husi na vodných plochách. Tieto vtáky si totiž zvyknú na ľudí, neodletia do južnejších lokalít. Ak príde tuhý mráz, veľmi často primŕzajú k hladine a hynú.

Slobodník tiež odporúča menej jedla dávať do krmidiel v čase pekného počasia. Ak je príjemne a svieti slniečko, vtáky si čiastočne nájdu obživu na stromoch a kríkoch aj sami.

Text: TASR, oŽene.sk Foto: Shutterstock

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM