Ivana Milanová Kultúra

Pripomíname si 115.výročie narodenia ružomberského rodáka Ľudovíta Fullu

Ľudovít Fulla bol zaklateľom slovenskej výtvarnej moderny. Okrem maľby sa Ľudovít Fulla venoval grafike, ilustrácii, úžitkovej grafike, plagátu, scénografii, tapisérii, vitráži i mozaike.

Ilustračný obrázok k článku Pripomíname si 115.výročie narodenia ružomberského rodáka Ľudovíta Fullu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vlastným dielom Fulla nezvyčajne citlivo nadviazal na slovenské ľudové umenie, do ktorého transformoval prínosy kubizmu, ruskej avantgardy i tradičnej ikonografie, nemeckého expresionizmu i detského výtvarného prejavu.

Ľudovít Fulla sa narodil 27. februára 1902 v Ružomberku. Po maturite na Vyššej obchodnej škole v Dolnom Kubíne študoval v maliarskej škole Gustáva Mallého v Bratislave, v rokoch 1923–1927 na umeleckopriemy­selnej škole v českej Prahe.V umeleckom ovzduší Prahy sa formovali jeho progresívne umelecké názory. Dostával sa do kontaktu so svetovou maliarskou avantgardou. Najviac ho zaujala maľba Paula Cézanna a Henri Matissa, neskôr mu boli blízki Paul Klee a Marc Chagall. Kubizmus, konštruktivizmus a surrealizmus zanechali trvalý vplyv na jeho tvorbu. Absolvoval študijné cesty vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku, Španielsku, Spojenom kráľovstve, Švajčiarsku, Taliansku a vtedajšom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR). V roku 1942 požiadal o dočasné penzionovanie a odsťahoval sa do Martina. V rokoch 1949–1952 už ako docent viedol oddelenie monumentálno-dekoratívneho maliarstva na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. V roku 1956 sa presťahoval do Žiliny, kde si zriadil svoju osobnú galériu a od roku 1962 žil a tvoril v Ružomberku. V rokoch 1966 a 1977 daroval výtvarník štátu rozsiahlu časť svojho diela ako protihodnotu za postavenie Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku (verejnosti sprístupnená roku 1969).

Medzi jeho najznámejšie obrazy patria: Jánošík na koni, Slovenská nevesta, Horúce leto, Letné ráno, Jazdec na koni a Pieseň a práca. Známe sú jeho ilustrácie Slovenských rozprávok Pavla Dobšinského.

V roku 1936 bol Ľudovít Fulla odmenený bronzovou medailou za scénografické návrhy na Trienále užitých umení v talianskom Miláne, nasledujúci rok získal Grand Prix za obraz Pieseň a práca na svetovej výstave v Paríži vo Francúzsku. Fullova tapiséria zdobila československý pavilón na Svetovej výstave Expo 58 v belgickom Bruseli, kde bola ocenená Zlatou medailou. Koncom 60. rokov minulého storočia sa podľa jeho návrhov realizovali mozaiky pre československý pavilón na výstave Expo 67 v kanadskom Montreale aj pre reprezentačné priestory Bratislavského hra­du.

Zdroj: KU v Ružomberku

V roku 1976 mu udelili čestný diplom Hansa Christiana Andersena pre najlepšieho ilustrátora na svete. Na Slovensku získal Cenu Cypriána Majerníka (1964). V roku 1963 dostal titul národný umelec.

Ľudovít Fulla zomrel 21. apríla 1980 vo veku 78 rokov v Bratislave, pochovaný je v rodnom Ružomberku.

Jeho život v zložitom historickom období v ktorom tvoril, začínajúci v časoch Rakúsko – Uhorska a končiaci sa érou socializmu opísala kunsthistorička Katarína Bajcúrová v monografii Ľudovít Fulla (2009).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM