Jozef Milan Samospráva

Problémový predaj školičky štátu je znova na stole: Strata pre Mesto?

V roku 2013 sa bývalé Mestské zastupiteľstvo trikrát zaoberalo predajom bývalej školy pre nadané deti štátu za symbolické 1,-€. Ministerstvo vnútra SR chcelo objekt prebudovať na klientske centrum Okresného úradu. Posledný vývoj vo veci ale naznačuje, že sa môžu naplniť aj najhoršie obavy.

Ilustračný obrázok k článku Problémový predaj školičky štátu je znova na stole: Strata pre Mesto?
Foto: Jozef Milan

Ministerstvo vnútra SR v rámci reorganizácie štátnej správy požiadalo mesto o predaj budovy bývalej „školičky“ na ulici Štefana Nahálku za 1,–€ s tým, že nemá peniaze na kúpu, len na prestavbu. Po nej tu malo vzniknúť (podľa prísľubov už v roku 2014) tzv. KAMO t.j. kontaktné administratívne miesta občana, kde by si obyvatelia okresu mali vybaviť všetky úradné záležitosti na jednom mieste. Pri rokovaniach sa zo strany štátu používal aj argument, že ak nedôjde ku prevodu objektu na MV SR, niektoré agendy miestnej štátnej správy sa presunú do Dolného Kubína. V Ružomberku by tak vznikol okresný úrad tkz. II. kategórie.

Ministerské prehodnocovanie

Ministerstvo vnútra si už nie je isté zámerom prestavby predmetnej budovy, informoval portál liptov.sme.sk. Dôvodom sú privysoké náklady na rekonštrukciu budovy. „Prehodnocujeme umiestnenie pracoviska vzhľadom na náklady spojené s rekonštrukciou objektu aj v porovnaní s inou alternatívou,“ povedala Dana Pohlodová z tlačového odboru kancelárie ministerstva vnútra. Novou možnosťou pre zriadenie KAMO sa stal internát vo vlastníctve Žilinskej univerzity na Bystrickej ceste. „Mohlo by tu byť klientske centrum a všetky odbory Okresného úradu Ružomberok. O cene sa rokuje, preto sú aktuálne v hre obe alternatívy,“ uviedla Dana Pohlodová.

Dar mesta štátu?

V prípade, že sa nový scenár naplní, ministerstvo bude budovu v budúcnosti s najväčšou pravdepodobnosťou odpredávať. V takejto situácii by ale Mesto nemohlo požadovať spätný odpredaj za symbolické EURO. „Nevyužité či nepotrebné budovy sa vo všeobecnosti ponúkajú na odpredaj v zmysle zákona o správe majetku štátu,“ vysvetlila Pohlodová. Štandardne sa najskôr majetok ponúkne mestu za cenu znaleckého posudku zníženú o polovicu. Ak by mesto návrh neprijalo, vypíše sa verejná aukcia. V tej situácii je pravdepodobné, že o objekt v centre mesta budú viacerí záujemcovia a že predajná cena nebude jedno EURO.

Neúčinná poistka

Pri schvaľovaní predaja hlavne nezávislí poslanci z bývalého klubu Ružomberok bez korupcie upozorňovali na podobné riziko. Do uznesenia sa síce dostal prísľub štátu, ktorý bol výsledkom rokovania bývalého primátora na Ministerstve vnútra, že pri prípadnom spätnom predaji bude voči Mestu ústretové. Poslanci hlasovali za odpredaj s vedomím, že to nie je vymáhateľný záväzok.

Súvisiace články:

Zdroj: liptov.sme.sk/ rk24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM