Rôzne

Projekt Protónového centra s Rusmi je mŕtvy: Minister Pellegrini predstavil v ÚVN-ke nový

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini v pondelok v Protónovom centre Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok oznámil, že synchrotrón, ktorý je doteraz umiestnený v tamojšom colnom sklade, vrátia ruskému dodávateľovi.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Protónového centra s Rusmi je mŕtvy: Minister Pellegrini predstavil v ÚVN-ke nový
Zdroj: TASR

„Prijali sme také rozhodnutia, ktoré definitívne ukončia traumatizujúce obdobie trvajúce už od roku 2009, ktoré stále neprinieslo želaný výsledok. Dohodli sme sa, že prístroj do konca tohto roka vrátime bez akýchkoľvek dodatočných nákladov. SR to zatiaľ nestálo vôbec nič, lebo to bol pôvodne zamýšľaný vklad ruského partnera do spoločného podniku,“ vysvetlil minister školstva. Týmto krokom sa podľa neho odblokuje zložená zábezpeka ÚVN na úrovni 900.000 eur. „Začiatkom októbra sme zároveň podpísali zmluvu s naším Centrom vedecko-technických informácií SR o nenávratnom finančnom príspevku takmer 15 miliónov eur. V rámci nového projektu by mala byť z týchto prostriedkov zakúpená technológia protónového synchrotrónu novšej generácie,“ spresnil Pellegrini.

Minister Pellegrini skonštatoval, že nový projekt bude financovaný zo zostatku zdrojov v rámci terajšieho operačného programu, ktorými naše ministerstvo disponuje. Nastavený je tak, že v prípade, ak by zlyhalo verejné obstarávanie technológie, bude projekt v tomto programovacom období zrušený a štátnemu rozpočtu nevzniknú náklady, ktoré by sme museli sanovať z vlastných zdrojov.

Hlavným zámerom je podľa Pellegriniho, aby sa po úspešnom verejnom obstarávaní technológie dostal do Ružomberka už do konca budúceho roka moderný prístroj. „Pevne verím, že sa to podarí a už za pár rokov to prinesie významný posun v liečbe našich pacientov, lebo budeme mať k dispozícii ďalší jedinečný typ liečebnej terapie, ktorá momentálne v SR nie je poskytovaná,“ do­dal.

Na titulke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini (vpravo) a prorektor Univerzity Komenského v Bratislave a generálny riaditeľ Centra vedecko–technických informácii SR Ján Turňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM