Ivana Milanová Správy

Prorektor KU v predsedníctve Federácie katolíckych univerzít Európy

V dňoch 26. – 28. mája sa v španielskej Salamanke uskutočnilo Generálne zhromaždenie Federácie katolíckych univerzít Európy (FUCE). Hostiteľom bola tamojšia Pápežská univerzita. Katolícku univerzitu v Ružomberku zastupoval prof. František Trstenský, prorektor pre zahraničné vzťahy.

Ilustračný obrázok k článku Prorektor KU v predsedníctve Federácie katolíckych univerzít Európy
Zdroj: KU v Ružomberku

Nosnou myšlienkou trojdňového stretnutia, na ktorom sa zúčastnilo viac než 40 delegátov katolíckych univerzít Európy, bola téma „Obnoviť náš spoločný domov – prínos katolíckych univerzít pre ekologickú spravodlivosť.“ Účastníci sa zamýšľali nad poslaním katolíckych univerzít pri presadzovaní tzv. integrálnej ekológie v duchu encykliky pápeža Františka Laudato si.

Súčasťou Generálneho zhromaždenia FUCE bolo aj prerokovanie a schválenie výročnej správy o činnosti za rok 2015 a voľba nových členov predsedníctva FUCE. Katolícka univerzita v Ružomberku získala významné zastúpenie, keď za člena predsedníctva FUCE bol zvolený prorektor KU prof. František Trstenský. Predsedníctvo FUCE sa skladá z ôsmich členov vrátane funkcie prezidenta a viceprezidenta.

„Pre mladú inštitúciu, ako je naša Katolícka univerzita, je dôležité, že vystupujeme ako rovnocenný partner v európskom akademickom priestore. Popri krajinách so stáročnou tradíciou katolíckych univerzít, ako je Francúzsko, Španielsko, či Taliansko, dostáva Katolícka univerzita v Ružomberku bezprostrednú príležitosť naberať skúsenosti a zároveň ponúkať svoj potenciál,“ zhodnotil svoje menovanie prof. Trstenský.

Salamanka leží približne 200 km na západ od Madridu. Je sídlom jednej z najstarších univerzít sveta, ktorú zriadil kráľ Alfonz IX. už v roku 1218. V roku 1988 bolo mesto zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Autor: František Trstenský

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…-caka-239691

http://ruzomberok.dnes24.sk/…olesa-239702

Prorektor KU v predsedníctve Federácie katolíckych univerzít Európy
5
Galéria
Zdroj: KU v Ružomberku
Zdroj: KU v Ružomberku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM