Jozef Milan Rôzne

PROTEST 3v1

Na piatok 12. februára 2012 o 17,00 hod. je na Nám. A. Hlinku pred Mestským úradom ohlásené protestné zhromaždenie 3v1- Proti Gorile, Proti ACTA, Nie benzínke.

Vo včerajšej správe (8.2.) z protestu Gorila v Banskej Bystrici sme avizovali informáciu o protestnom zhromaždení v Ružomberku, ktorého ohlásenie nám potvrdila hovorkyňa Mesta.

Prvý protest na území Ružomberka sa uskutočnil v stredu 1.2.2012 a mal formu konvoja viac ako sto posádok osobných vozidiel, ktoré približne hodinu trvajúcou spoločnou pomalou jazdou, blikajúcimi smerovými svetlami a húkajúcimi klaksónmi upozorňovali na neúnosnú korupciu v najvyšších politických kruhoch v súvislosti s medializovanou kauzou Gorila. „Toto je deň, kedy sa Ružomberok postavil proti korupcii“, uviedla iniciátorka protestnej akcie, vysokoškolská študentka Katarína Kolenčíková (pozri text a video v správe Protestný konvoj Gorila v Ružomberku z 2.2.2012).

K piatkovému vystúpeniu aktivistov Gorila sa pripoja aj členovia petičného výboru Nie benzínke. Potvrdil nám to ich hovorca Boris Mutina:„Čo sa tyka protestnej akcie v piatok, naša spoluúčasť vznikla spontánne, pretože niektorí členovia petičného výboru sú zároveň aj aktivistami v tejto záležitosti. Áno, zúčastníme sa a budeme apelovať na transparentnú ružomberskú samosprávu.“

Na webstránke Občianskeho združenia Tvorivý rozvoj, ktoré ohlásilo protest v zákonnej oznamovacej povinnosti, je zverejnené vysvetlenie ich postupu: (OZ nazýva protest Vôľa ľudu – pozn.redakcie) „Protestná akcia VÔĽA ĽUDU úmyselne spája lokálne a globálne problémy. Pýtate sa prečo? Nie je možné naďalej separovať lokálnu politiku od globálnej. Tvárime sa, že nás trápi korupcia a straníckosť na štátnej úrovni, ale na riešenie domácich problémov používame iný meter. Korporácie nechcú obchodovať iba na celoštátnej úrovni, zaujíma ich každý meter našej republiky. Všade sa dá rýchlo zbohatnúť – aj na sútoku Váhu a Revúcej. Lokálne a globálne problémy majú ten istý pôvod. Je ňou slabá alebo žiadna spoluúčasť občanov na správe vecí verejných. Prečo sa nás nikto nepýta, čo chceme? Dôvod je jednoduchý: aby mohol presadzovať svoje vlastné záujmy.“

Naša redakcia bude na proteste a prinesie ako textové, tak obrazové spravodajstvo o jej priebehu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM