Jozef Milan Rôzne

Protest Gorila v Banskej Bystrici - bude aj v Ružomberku

V Banskej Bystrici sa v stredu (8.2.) podvečer konal protest s názvom Gorila. Na námestie podľa odhadov prišlo okolo 2000 ľudí. Na piatok je ohlásený protest v Bratislave, ale bude aj v Ružomberku - viac vo štvrtok (9.2.) na www.ruzomberok24.sk.

Naša partnerská redakcia Bystrica24 informovala o proteste online. Vyberáme časť prenosu: 18:00 ,,Na proteste je momentálne asi 2000 až 2500 ľudí. Zatiaľ sa nevyskytli žiadne väčšie problémy a dúfame, že všetko prebehne bez incidentov," povedal jeden z organizátorov. 18:05 Krátko potom sa na námestí strhla bitka, organizátori sa ju snažia rozpustiť. Okolo prechádza sanitka, avšak nevieme či odváža niekoho z námestia alebo s protestom nesúvisí. Podľa dostupných údajov námestím len prechádzala. 18:10 Jedna z organizátoriek číta prejav českých priaznivcov, ktorí protestovali proti Gorile. V prejave sa pozastavuje a dostávajú sa jej do oči slzy: ,,Česi, ktorí pripravovali protesty sú dnes na policajných staniciach a domov im prišli razie." 18:15 Nálada protestujúcich sa vyostruje, kričia vulgárne gestá a vznikajú malé bitky. 18:25 Z poza organizátorského stageu vychádza rozhorčená pani: ,,Mali sme rozpísané jednotlivé prejavy, ale jeden z organizátorov zabránil staršej pani vyjadriť svoj názor. Okrem toho ju sám organizátor sotil a vynadal jej." 18:35 Napriek narastajúcej zime protestujúci zostávajú na námestí. Vládnu tu emócie, nervozita, ale hlavne súdržnosť. 18:40 Ľudia sa začínajú pomaly rozchádzať.

Po skončení protestu bola tlačová konferencia, na ktorej boli predstavené jednotlivé požiadavky organizátorov.  zmenu volebného systému tak, aby umožňoval voličovi vybrať si medzi rôznymi politikmi vo svojom regióne a nielen medzi politicky dosadenými kandidátmi  sfunkčnenie nástrojov priamej demokracie ako sú napr. referendá, od lokálnej cez regionálnu po celoštátnu úroveň  zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov Národnej rady Slovenskej republiky  dôsledné vyšetrenie všetkých podozrení, ktoré vyplývajú zo spisu Gorila a vyvodenie trestno právnej zodpovednosti.

Tlačová agentúra SITA informovala: Organizátori protestov Gorila sa v najbližších dňoch stretnú s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou, aby im predniesli požiadavky, ktoré vyplynuli zo série demonštrácií. „O stretnutie sme požiadali takisto druhého najvyššieho ústavného činiteľa, predsedu NR SR, pána Pavla Hrušovského,“ povedala hovorkyňa organizátorov Alena Krempaská. Tieto stretnutia najvyšších ústavných činiteľov s bežnými občanmi sú podľa nej jasným dôkazom vážnej situácie v našej krajine i dôležitosti a zmysluplnosti protestov, a potvrdením rozhodnutia v nich vytrvať.

Zdroje: Bystrica24, SITA

gorillaaaadddd
78
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM