Jozef Milan Rôzne

Protest proti Gorile v Ružomberku stratil silu (aktualizované)

Ku správe TASR sme pridali rozhovory s organizátormi protestov v Ružomberku Albínom Bellom a jeho kolegom Dominikom Finíkom, ktorí sa obaja zúčastnili celoslovenského stretnutia organizátorov protestov GORILA, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 15. a 16.

Protest Gorila v Ružomberku dňa 17.2.2012 mal formu pochodu Mestom z Nám.Slobody na Nám.A.Hlinku, kde pred farským kostolom pokračoval stanoviskami a vyjadreniami aktérov. Albín Bella informoval o záveroch bratislavského stretnutia: hnutie sa považuje za celoslovenské, ale každá lokálna zložka je autonómna; zhodli sa na základných požiadavkách, ktoré budú požadovať od Národnej rady SR – zmena volebného systému, sfunkčnenie nástrojov referenda, zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR a vyšetrenie kauzy GORILA; protesty budú pokračovať minimálne do volieb a vyvrcholia deň pred nimi demonštráciami po celom Slovensku; dohodli organizovanie diskusných fór po celej SR;

Rozhovor s Albínom Bellom (AB): Redaktor ®: Chcete zmenu volebného systému, chcete namiesto pomerného väčšinový volebný systém? AB: Áno, nie ale celkom tak, je to jednak celoslovenská požiadavka a aj naša minimálna možnosť zmeny, my chceme ale celkovo zmenu vlády, zmenu zo zastupiteľskej formy demokracie na priamu alebo ešte lepšie na participatívnu demokraciu. R: Skúste to čitateľom vysvetliť? AB: Participatívna forma demokracie umožňuje lokálnu formu vlády cez decentralizáciu (dnes sa riadi všetko z Bratislavy) zapojiť ľudí. Snažili by sme sa ,aby tí občania priamo zdola mali možnosť sa zapájať, dá sa to prepojiť aj celoštátne, dnes môže tomu pomôcť internet, samozrejme táto forma funguje aj bez internetu, začalo to v Južnej Amerike, kde ho nevyužívajú. V skratke – na začiatku sú teritoriálne skupiny, v RK možno by to boli mestské časti. R: Kto by vás volil? AB: Nikto nevolí, nikto nikoho nevolí. R: Iba tí, ktorí sú aktívni, rozhodujú? AB: Nie, vysvetlím na mestskom rozpočte. Máme balík, ten má určité položky, ktoré sú pravidelne rozdeľované každý rok na určité veci. Dnes nikto nepočúva občanov alebo len veľmi málo, či sú spokojní s tými službami. My by sme chceli zaviesť mechanizmus, ktorý by sa neustále pýtal a umožňoval tým ľuďom hovoriť, s čím sú spokojní, s akými službami kde by chceli financovať viacej, kde menej, prosto by jednoducho rozhodovali o rozpočte oni. Ako som hovoril, na začiatku sú teritoriálne skupiny (v Bratislave to už funguje), s tým že z jednotlivých mestských častí ľudia budú formulovať svoje požiadavky, čo by chceli realizovať, čo tam napr.vôbec nie je a potom sú tu ešte tématické komunity, ktoré sa zaoberajú jednotlivými skupinami, my sme v RK naštartovali komunity seniorov, mládež, zelené mesto a kultúru, kde vlastne ľudia môžu prísť a baviť sa o tom, čo je podľa nich dôležité, naformulujú svoje pripomienky, ktoré preložíme Mestskému zastupiteľstvu a ono môže skvalitňovať svoje služby, pretože dostane priamo od občanov spätnú väzbu, s tým, že my im vieme vypracovávať ďalšie projekty. R: O tri týždne sú voľby, vy pôjdete voliť? AB: Ja osobne voliť nepôjdem, nemám koho, keby som išiel, zase by som volil len tých istých ľudí alebo nových, ale mechanizmus zostane ten istý a tým pádom sa nič nezmení. R: Budete vyzývať občanov, aby nešli voliť? AB: Nebudeme ich samozrejme priamo vyzývať, my im ukážeme iné možnosti, ako to urobiť – oni majú slobodnú vôľu, môžu sa rozhodnúť ako chcú, je to na ich svedomí, ak si myslia, že pôjdu napr.voliť jedneho z tých, ktorí tam už sedia. Ak si myslia, že nemajú právo kritizovať, lebo nešli voliť, tak je to hlúposť ako. Dôležité si je uvedomiť, že väčšina, teda skoro 50% nepôjde voliť, hovorí to o tom, že si nemajú z čoho vybrať, nie že to ignorujú. R: Máme aj nové strany? AB: Áno, ale mechanizmus je stále ten istý, stále budú rozhodovať oni zhora. R: Mechanizmus je možné zmeniť len v parlamente? AB: No, to nám len nahovárajú všetci.

Rozhovor s Dominikom Finíkom (DF): R: Koľko vás bolo v BA na stretnutí? DF: Spolu zhruba 40, zo 6 –7 miest, čo už organizovali protest, plus školitelia na organizovanie. R: Medializované 4 požiadavky sú už definitívne, nebudú sa meniť? DF: Nie, to sa nedá povedať, môžu sa prehlbovať, hľadať lepšie formulácie. R: Aký má byť ten lepší a efektívnejší volebný systém? DF: Na tom sme sa úplne nezhodli, jasné je zatiaľ len to, že ho treba zmeniť. R: Odporučíte občanom ísť voliť? DF: To by som nehovoril za celé hnutie R: A za RK-hnutie , majú ísť ľudia voliť? DF: Nie, lebo voľbami dávame naše práva zastupiteľom, ale my si ich chceme zachovať. R: Dnes nikto nie je pre vás prijateľný? DF: Nie, nikto z tých strán nie ja taký, ktorý by nás reprezentoval. R: Takže ani Vy voliť nepôjdete? DF: Určite nie a ešte budem robiť kroky proti tomu, aby ľudia išli voliť. R: Budete robiť protikampaň? DF: Áno, ja osobne, aj niektorí moji kolegovia tu z RK.

Viac informácií hnutie Gorila zverejňuje na webstránke: http://web.protestgorila.sk/

(TASR) – Ohlásený protestný pochod centrom Ružomberka v súvislosti s kauzou Gorila absolvovali dnes podvečer len tri desiatky prevažne mladých ľudí. Predstavuje to výrazný pokles oproti 200 protestujúcim spred týždňa, no podľa hlavných organizátorov to nie je koniec ich lokálnych aktivít. „Rozhodne nekončíme, pre nás aj jeden človek znamená záujem. Budeme s nimi pracovať a dokážeme vytvoriť veľa vecí. Skúsime ich zapojiť do nejakých projektov a uvidíme, ako to dopadne. Pokiaľ príde 50 ľudí a začnú vysádzať zeleň, mesto bude o dosť zelenšie, ako je v súčasnosti,“ konštatoval vysokoškolský študent Albín Bella, narážajúc na princípy participatívnej demokracie. Podľa neho demokracia nie je iba o voľbe zástupcov raz za štyri roky. „Zahŕňa v sebe veľa možností, ako zapojiť občanov do fungovania samosprávy. Budeme od zastupiteľstva požadovať, aby počúvalo občanov a učinilo kroky, ktoré im umožnia aktívne sa spolupodieľať na samospráve. Preto organizujeme sériu stretnutí, na ktorých môže predostrieť požiadavky mládež, seniori, ľudia zaujímajúci sa o rozvoj kultúry a ekologické fungovanie nášho mesta,“ vysvetlil Bella. „Nízka účasť je verným obrazom postoja Slovákov k veciam verejným. Riešime veci, ktoré sú mimoriadne dôležité pre každého z nás, a vyzerá to tak, akoby väčšine ľudí na tom nezáležalo. Najväčšia chyba je, že sú ticho. Keby nahlas povedali svoj názor, určite by sa veci posunuli niekam ďalej a určití jednotlivci by nemali pocit, že si môžu robiť v podstate všetko, čo chcú,“ zdôraznil zástupca iniciatívy Nie benzínke Richard Kožár. Prenájom mestského pozemku firme blízkej synovi niekdajšieho primátora za účelom výstavby parkoviska, ktorý sa následne rýchlo zmenil na projekt vybudovania čerpacej stanice, svedčí podľa neho o tom, že politické gorily nie sú len v parlamente, ale aj v ružomberskej samospráve. „Napriek tomu, že je z právneho hľadiska všetko v poriadku, z morálneho, ale i výhodnosti pre mesto to absolútne nie je v poriadku,“ dodal Kožár.

RK Gorila 17.2.2012
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM