Ivana Milanová Správy

Prvú celulózu vyrobil podnik Mondi SCP pred 35 rokmi

Ružomberský celulózovo-papierenský podnik Mondi SCP, a. s., pôsobí na trhu obalov a papiera už 35 rokov. Skúste si tipnúť koľko trvalo kanadskej spoločnosti Simons vybudovanie závodu?

Ilustračný obrázok k článku Prvú celulózu vyrobil podnik Mondi SCP pred 35 rokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Závod Mondi SCP postavila kanadská spoločnosť Simons v neobyčajne krátkom čase – za 34 mesiacov.

Výstavba bola podľa hovorkyne papierní Martiny Hlavatej významnou investíciou, ktorá zásadným spôsobom zmenila vývoj papierenskej výroby v Ružomberku. „Medzi jej dôležité súčasti patrili úprava Váhu a jeho prítokov, výstavba 204 metrov vysokého komína, či vybudovanie nákladnej stanice pre potreby Celulózovo-papierenského kombinátu v Liskovej,“ uviedla.

Nová sulfátová celulózka s výrobnou kapacitou 200.000 ton ročne umožnila viac ako dvojnásobný nárast výroby fabriky. Za jeden rok ušetrila 40 percent energie a 50 percent vody. „Z hľadiska vplyvov na životné prostredie sa znečistenie odpadových vôd výrazne znížilo, čo sa prejavilo aj na ozdravení a čistote vody v rieke Váh,“ doplnila Hlavatá s tým, že priemyselný podnik neskôr absolvoval niekoľko ďalších modernizácií.

Najnovšia investícia v rámci projektu ECO Plus, ktorý schválila skupina Mondi vo februári tohto roku, počíta s modernizáciou celulózky a kúpou nového papierenského stroja. Ide o modernizáciou za 310 miliónov eur. „Nový papierenský stroj s výrobnou kapacitou 300.000 ton ročne by mal vyrábať nový produkt – kartón s bielym povrchom,“ dodala. Podmienkou investície je podľa jej slov získanie daňových stimulov od Európskej komisie a všetkých príslušných povolení.

Medzinárodná skupina Mondi je zameraná na výrobu obalov a papiera. Zamestnáva približne 25.000 ľudí vo viac ako 30 krajinách sveta.

Jej kľúčové závody sa nachádzajú v strednej Európe, Rusku, Severnej Amerike a Južnej Afrike. Tržby spoločnosti Mondi v roku 2015 dosiahli výšku 6,8 miliardy eur a návratnosť investícií úroveň 20,5 percenta.

Prečítajte si tiež:

Župa podporí Centrum sociálnych služieb v Likavke: Čo sa zmestí do takmer 30-tisíc eur?

Nemocnica znova urgentne vyzýva darcov krvi

Prvú celulózu vyrobil podnik Mondi SCP pred 35 rokmi
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM