Petra Janigová Basketbal

Prvý zápas pre Košice, Ruža však nesklamala

V prvom zápase finálovej série zvíťazili Košice na vlastnej palubovke o desať bodov - 78:68. Ružomberčanky ale boli úradujúcemu majstrovi viac než vyrovnaným súperom a konečne sa črtá dramatické finále.

Vstup do stretnutia vyšiel domácim hráčkam (3:0), no na tri body Kupčíkovej odpovedala hneď strelou spoza trojkového oblúka Bučáková. Ružomberčanky sa ujali vedenia 6:5 v 4. minúte po trojke Guzmanovej. Košičanky však pridali, agresívne bránili a z protiútokov dokázali presne zakončovať. Po úvodných desiatich minútach svietil na ukazovateli skóre stav 20:13. Zverenky Maroša Kováčika si sedembodové vedenie udržiavali do 15. minúty, potom však prišla sedembodová šnúra hosťujúceho tímu a na 27:27 vyrovnala aktívna Jaeschkeová. Záver druhej desaťminútovky patril hráčkam Good Angels a rezultát prvého dejstva stanovila kapitánka Kupčíková (38:31).

Aj na začiatku druhého polčasu pokračoval v streleckej aktivite domáci tím a na rozdiel jedenástich bodov zvýšila v 24. minúte Vieruová. Ružomberčanky postupne hru vyrovnali, pridali v obrane i agresivite a po tridsiatich minútach sa stále držali, keď prehrávali iba o päť bodov – 51:56. V ich drese sa presadili predovšetkým Černáková a Jaeschkeová. V 33. minúte vďaka druhej menovanej viedli Košičanky len o jeden bod 57:56 a črtalo sa prekvapenie na úkor favorizovaného domáceho tímu. V ďalšom priebehu to bolo ako na hojdačke, obidve družstvá sa striedali vo vedení, no napokon záver duelu predsa len zvládli lepšie skúsenejšie Košičanky (78:68).

Hlasy trénerov: Maroš Kováčik, tréner Good Angels Košice: „Bolo na nás vidieť, že sme dlho nehrali kvalitný zápas. Ružomberok sa nás dobre pripravil, ale myslím si, že od minúty k minúte sme hrali lepšie aj keď rozbeh bol naozaj pomalý.“

Ivan Kurilla, tréner MBK Ružomberok: „Kvalita finálového zápasu bola veľmi dobrá. Po dlhšom čase sme videli dobrý basketbal. Trošku je škoda situácií, ktoré posudzovali muži v sivom, boli tam niektoré sporné momenty. Chcem poblahoželať našim hráčkam, hrali sme dobre i aktívne a nemáme sa za čo hanbiť. V domácom zápase budeme chcieť tento výkon zopakovať a potvrdiť ho víťazstvom.“

Hlasy hráčiek: **Lucia Kupčíková, hráčka Good Angels Košice: **"Bol to veľmi ťažký duel a očakávali sme takýto priebeh. Mali sme trošku s ich posilou Američankou Jaeschkeovou, no sme radi, že sme dokázali o desať bodov zvíťaziť.

**Katarína Tetemondová, hráčka MBK Ružomberok: **„Videli sme, že sa dá so súperom hrať i na jeho palubovke. Mali však pasáže, kde nám odskočili na sedem až desať bodov. Potom sa to ťažko doháňalo. V závere to bolo o nejaké tri body, no spravili sme znova chyby v obrane a natiahlo sa to na desať bodov.“

Good Angels Košice – MBK Ružomberok 78:68 (38:31) Štvrtiny: 20:13, 18:18, 18:20, 22:17. Rozhodovali: Šarišský, Karniš, Tomašovič, TH: 32/21–17/15, fauly: 19:26, trojky: 5:5, 5 faulov: Vieruová (Košice), Tetemondová a Guzmanová (obidve Ružomberok), 1000 divákov, /na zápasy: 1:0/

Zostavy a body: Košice: McCrayová a Kupčíková 12, Vieruová 10, Sverrisdóttirová 8, Bojovičová 4 (Žirková 12, Jurčenková 10, Lawlessová 8, Pindrochová 2)

**Ružomberok: **Jaeschkeová 20, Guzmanová 11, Bučáková 10, Tetemondová 4, Štepánová 0 (Anderssonová 12, Černáková 11, Brezániová 0, Lásková 0, Gyurcsiová 0)

(zdroj: red. +TASR)

RK basket
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM