Rôzne Správy

RADÍME: Nepodceňujte preventívne prehliadky, môžete ich absolvovať bezplatne

Napriek tomu, že preventívne prehliadky u všeobecných lekárov preplácajú zdravotné poisťovne, absolvuje ich asi každý šiesty Slovák.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Nepodceňujte preventívne prehliadky, môžete ich absolvovať bezplatne
Zdroj: TASR

Právo na preventívnu prehliadku má každý občan SR starší ako 18 rokov jedenkrát za dva roky alebo raz ročne, pokiaľ je evidovaný ako darca krvi alebo zdravotne postihnutý. Ľudia tiež majú možnosť absolvovať prehliadky u zubného lekára, gastroenterológa či gynekológa alebo urológa.

„Preventívky nie sú povinnosťou, ale právom každého pacienta a je v jeho rukách, aby toto právo využil a dozvedel sa tak včas pravdu o svojom zdravotnom stave. Treba si uvedomiť, že každoročne pribúdajú tisícky pacientov s problémami srdca, ciev, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, cukru a mnohými ďalšími ochoreniami, ktorým mohli predísť včasnou diagnostikou už v rámci preventívnej prehliadky,“ hovorí všeobecný lekár pre dospelých z Polikliniky Falck JUH v Trenčíne Tibor Guštafík.

Všeobecný lekár by sa na nej mal spýtať na zdravotný stav od poslednej návštevy a mal by ho zaujímať výskyt vážnych ochorení u príbuzných. Musí mať prehľad o operáciách, vážnejších úrazoch a o ochoreniach, na ktoré sa pacient lieči u špecialistov. Mal by sa spýtať na telesné funkcie – dýchanie, močenie, stolicu, spánok, chuť do jedla, či človek za posledný rok výraznejšie neschudol alebo nepribral, či fajčí, aké lieky užíva, či má alergie.

Ľudí od 18 do 40 rokov čaká aj kontrola stavu očkovania. „Na Slovensku je povinné očkovanie proti tetanu. Ak je to potrebné, lekár vás preočkuje a máte "pokoj“ na ďalších desať až 15 rokov," vysvetľuje Miroslava Jurčáková, z odboru programov zdravia v Union zdravotnej poisťovni. Nasledovať bude vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrola hmotnosti a výšky. Odoberá sa moč aj krv. Laboratórne sa vyhodnotí celkový krvný obraz a tiež hodnoty cholesterolu. Ľudom, ktorí už mali 40 rokov, prináleží aj EKG. Po päťdesiatke tiež ľudí čaká bezbolestný test na skryté krvácanie v stolici.

Rozsah vyšetrení v rámci prevencie sa má onedlho rozšíriť. „Pribudnú pečeňové testy u dorastu a dospelých, čo veľmi vítam,“ vysvetľuje Guštafík. Ďalšia novinka, ktorá by mala začať platiť po schválení novely zákona o zdravotnej starostlivosti v parlamente, sa týka stomatológov. Mali by v rámci preventívnych prehliadok prehmatať svojim pacientom aj uzliny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM