Ivana Milanová Rôzne Správy

RADÍME: Pred vykurovacou sezónou treba skontrolovať ventily a hlavice radiátora

Správnou prípravou vykurovaciej sústavy na zimu, môžete eliminovať neželané poruchy, odstávky kúrenia či únik energií. Doležité je aj správne vetranie počas chladných zimných dní.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pred vykurovacou sezónou treba skontrolovať ventily a hlavice radiátora
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť ista Slovakia poukázala na to, že pred vykurovacou sezónou treba skontrolovať funkčnosť regulačných ventilov a termostatických hlavíc na radiátoroch a prípadné poruchy nahlásiť čím skôr správcovi. „Počas celého leta a najmä v tomto období by ste mali termostatické hlavice nechať otvorené na maximum (stupeň 5). Dôvodom je správny nábeh vykurovacej sústavy vo vašom bytovom dome,“ vysvetľuje.

Zároveň radí radiátory v momente začiatku vykurovacej sezóny odvzdušniť.

„Ak ešte v bytovom dome nemáte inštalované pomerové rozdeľovače alebo merače tepla, mali by ste vedieť, že legislatíva ukladá ich povinnú inštaláciu do konca roka 2016 pri budovách s centrálnym zdrojom tepla, ktorých celková podlahová plocha je väčšia ako 500 m2,“ pripomínajú odborníci.

Zdroj: TASR

Základným opatrením ako znížiť spotrebu tepla je podľa firmy správna regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach, a to podľa ich využitia. Odporúčaná teplota v obytných miestnostiach je 18 až 22 stupňov, to znamená nastavenie hlavice na stupni 2 až 4. „Zníženie teploty o jeden stupeň znamená úsporu až 6 % nákladov na vykurovanie,“ vyčíslila.

Spoločnosť tiež upozornila, že počas chladných zimných dní by sa malo vetrať krátko a intenzívne.

Termostatickú hlavicu je potrebné stiahnuť na minimum, keďže pri znížení teploty v miestnosti dochádza k zvýšeniu prietoku vody do vykurovacieho telesa, a tým dochádza k plytvaniu. Na teplotné rozdiely reagujú aj pomerové rozdeľovače tepla, čo sa môže odraziť na konečnom rozpočítaní nákladov za teplo,“ uzavrela.

Prečítajte si tiež:

VEDELI STE, ŽE: Na väčšine križovatiek Ružomberka už máme zelenú vlnu?!

TIPY na VÍKEND: čo ponúkne Ružomberok prvý októbrový víkend?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM