Jozef Milan Samospráva

Radnica má opakovaný problém: Chránené osobné údaje sa dajú v materiáloch prečítať

Na konci roka 2011 Úrad na ochranu osobných údajov vytýkal ružomberskej samospráve zverejnenie osobných údajov obyvateľov v materiáloch určených pre poslancov na internetovej stránke. Následne bola urobená náprava, ktorá ale nebola dôsledná, a preto je ten istý problém znova na stole.

Ilustračný obrázok k článku Radnica má opakovaný problém: Chránené osobné údaje sa dajú v materiáloch prečítať
Foto: Jozef Milan

Pre dvomi rokmi primátor Ján Pavlík potvrdil pochybenie zamestnankyne mesta, ktoré bolo po zistení skutočnosti okamžite odstránené. Prípad bol vtedy vyriešený napomenutím úradníčky, pretože to bolo jej prvé pochybenie. Teraz prešetruje Úrad na ochranu osobných údajov pochybenia pri príprave všetkých materiálov do zastupiteľstva zverejnených od roku 2012. Rádovo ide o stovky zverejnených mien s rodnými číslami a dátumami narodení, uviedol portál liptov.sme.sk.

Údaje sú a nie sú vidieť

Každé rokovanie Mestského zastupiteľstva má v programe aj predaj a prenájom nehnuteľností. Súčasťou týchto podkladov musia byť aj identifikačné údaje žiadateľov ako sú meno, adresa. Dátum narodenia a rodné číslo v materiáloch síce nie sú viditeľné, ale sú v ňom uložené. Problém spočíva v tom, že pri prekopírovaní textu do bežného programu na prácu s textom a zmene farby písmen sa citlivé údaje zobrazia. Za dva a pol roka sa tak zverejnilo množstvo osobných údajov.

Náprava sa začala, sankcia je otázna

Prednosta mestského úradu Dušan Mataj potvrdil, že administratívni pracovníci osobné údaje postupne odstraňujú. „Na internet umiestňujeme materiály bez osobných údajov, ktoré predtým vybielime. Dostali sme upozornenie, že existuje technický spôsob, ako sa k údajom dá dostať. Akonáhle sme to zistili, zabezpečili sme také riešenie, aby sa to neopakovalo. Pracovníci ich prerábajú, aby sa z nich údaje nedali vytiahnuť, “ povedal prednosta. Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý od minulého týždňa prešetruje únik informácii z mestského úradu, sa zatiaľ k možným sankciám nechcel vyjadriť.

Riziko zneužitia

Podvodníci majú záujem o rodné číslo spolu s menom, priezviskom, adresou bydliska a dátumom narodenia, pretože sú to údaje, na základe ktorých sa dajú vytvoriť falošné doklady, resp. ich použiť priamo. Podvodným postupom je potom možné si zobrať z banky pôžičku, kúpiť tovar na splátky alebo uzatvárať zmluvné vzťahy. Občan, ktorému by takto ukradli identitu, by mohol byť veľmi nepríjemne prekvapený, že niekto od neho vymáha niečo, o čom nemá ani potuchu.

súvisiaci príspevok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…udaje-122386

zdroj: liptov.sme.sk; ilustračné foto: rk:24;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM