Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Čo musí urobiť oslávenec Urban, aby bolo teplo?

Aké bude počasie, kto oslavuje meniny, čo nám 25. 5. ponúkla história a dajme si aj hudobnú vložku, ktorá vás naladí.

Dáždniky neodkladajte

V stredu 25. mája bude o čosi menej daždivejšie, dáždnik si však doma nezabudnite, na západe totiž očakávame prehánky i občasné búrky, môže sa vyskytnúť aj krupobitie.

Bude oblačno až zamračené, na východe krajiny jasno a potom zamračené. Najvyššie denné teploty čakajme v rozmedzí 19 až 24 stupňov. Na juhovýchode bude o dva stupne teplejšie, vo výške 1500 m zasa príjemných 13 °C.

Pofúkne východný až severovýchodný vietor rýchlosťou do 6 m/s (20 km/h), na juhozápade severozápadný 4 až 8 m/s (15 až 30 km/h) a tu podvečer v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h). Búrky ho ešte zosilnia.

Je Urbana. Prajeme všetko naj

Urban je mešťan, alebo aspoň to je význam tohto slova pochádzajúceho z latinčiny. U nás takto pomenovaných ľudí nie je veľa. Zato sú pôvabní, zhovorčiví, ale zavše aj uzavretí a urážliví.

Urban sa spája s pápežským úradom, napr. sv. Urban I., Sv. Urban z Langres je zasa patrónom degustátorov vína. Tiež sa hovorí, že pokiaľ Urban nezlezie z pece, nebude teplo i to, že práve na tento deň by mali poľnohospodári utekať siať.

Historické okienko

V 1681 zomrel španielsky dramatik Barca Pedro de la Calderón, ktorý zavŕšil klasické obdobie španielskej literatúry, tzv. zlatý vek.

1844 – Americký vynálezca Stuart Perry si patentoval benzínový motor.

1878 je rokom, kedy sa narodil Bill „Bojangles“ Robinson, tanečník, ktorý zmodernizoval step, práve dnešný deň je dokonca jeho medzinárodným.

V 1898 vznikol najstarší futbalový klub u nás Tatran Prešov, v tom čase pod názvom ETVE Prešov (Eperjesi Torna es Vivo Egyesület).

PREČÍTAJTE SI: S potomkom do práce? Štát dá zamestnávateľom ďalšie milióny aj na detské kútiky

1916 je spájaný s narodením psychiatra Jaroslava Skálu. Tento Čech je zakladateľom prvej záchytky na svete.

V roku 1935 sa na študentských atletických pretekoch v Ann Arbor dokonale predviedol americký atlét Jesse Owens, ktorý utvoril štyri svetové rekordy – v behu na 100 yardov (9,4 s), na 220 yardov (20,3 s.), 220 yardov cez prekážky (22,6 s) a prekonal aj rekord v skoku do diaľky, keď skočil 8,13 m.

O dvanásť mesiacov zomrel skladateľ, hudobný pedagóg a organista Ján Levoslav Bella.

V 1954 skonal výborný fotograf Robert Capa, Američan maďarského pôvodu. Ide o jednu z najvýznamnejších postáv vojnovej reportáže.

1975 má v rodnom liste americká speváčka Lauryn Hill, známa z kapely Fugees.

V roku 1983 pre zmenu vyhlásil prezident USA Ronald Reagan 25. máj za deň nezvestných detí.

2007 je v medicíne prelomový, talianski lekári totiž ako prví na svete transplantovali pľúcny lalok pacientovi nakazenému vírusom HIV.

O dva roky neskôr vykonala Severná Kórea úspešnú jadrovú a raketovú skúšku, tú OSN ohodnotila ako hrozbu pre bezpečnosť a mier na celom svete.

Narodeniny hip-hoperky

Presne 41 rokov oslavuje Lauryn Hill, ktorá sa preslávila ako členka skupiny The Fugees.

Vyznávačke hip-hopu, karibskej hudby, soulu a reggae sa podarilo dostať na popredné miesta hitparád, v lete 1998 vydala sólový album, o štyri roky neskôr ďalší.

My si jej tvorbu pripomeňme piesňou Killing Me Softly With His Song, ktorá patrí do repertoáru The Fugees.

The Fugees - Killing Me Softly With His Song
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM