Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Deň učiteľov má byť slnečný, teploty do 22 stupňov

"V kožuchu sej jarinu, v košeli oziminu," hovorí dnešná pranostika. Meniny má Soňa. Podľa SHMÚ bude jasno až polojasno. V noci 2 až -5 °C, cez deň 17 až 22 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Deň učiteľov má byť slnečný, teploty do 22 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 15 až 18 stupňov

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 13 až 17 stupňov

Meniny má Soňa

Žena s týmto menom je obzvlášť cieľavedomá a priamočiara. Vždy vie ako dosiahnuť svoje a nestratiť pritom nič zo svojej nezávislosti a ustálených zásad. Nemá strach ani z riskovania, práve naopak býva pre ňu obrovskou výzvou všetko nové a nepoznané. Láka ju objavovať nové cesty a civilizácie. Nachádzať na všetko odpoveď, pri hľadaní je vytrvalá a len tak ľahko sa nevzdáva.

Stalo sa doma

1943 – Narodila sa v Martine prozaička, novinárka, scenáristka a dramaturgička OĽGA FELDEKOVÁ, známa aj ako spoločensko-politická glosátorka zo zábavnej televíznej relácie Sedem s.r.o. Je manželkou básnika, dramatika a spisovateľa Ľubomíra Feldeka.

1961 – Narodil sa v Bratislave textár, manažér, hudobný publicista MARTIN SARVAŠ. Známa je jeho dlhoročná spolupráca so skupinou Tublatanka.

1478 – V Brne uzavreli splnomocnenci kráľa Mateja a českého kráľa Vladislava prímerie, ktorým sa skončila uhorsko-česká vojna.

1848 – V Liptovskom Mikuláši sa uskutočnilo zhromaždenie zástupcov obcí a miest Liptova, kde boli prijaté Liptovské žiadosti, v ktorých sa požadovalo: účasť ľudu na verejnej správe, uplatnenie slovenčiny na rokovaniach Liptovskej stolice, zastúpenie na sneme a zabezpečenie práv slovenského národa v administrácii, školstve a súdnictve.

1941 – Slovenská vláda schválila odpredaj železiarskych závodov v Podbrezovej, Hronci a Tisovci nemeckej zbrojárskej akciovej spoločnosti Hermann Göring Werke.

1943 – Slovenskí katolícki biskupi vydali pastiersky list, v ktorom odsúdili protižidovské opatrenia.

1990 – V leopoldovskej väznici vypukla vzbura väzňov. Veľký počet väzňov odsúdených do najprísnejšej nápravno-výchovnej skupiny sa zabarikádovala v priestoroch väznice a obsadila aj sklady. Zasiahnuť museli ozbrojené zložky.

1993 – Vladimíra Mečiara zvolili znovu za predsedu Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS), pričom jeho protikandidát Milan Kňažko vystúpil z HZDS. Znamenalo to prvý vážnejší rozkol v HZDS.

Stalo sa vo svete

1800 – Írsky parlament schválil zákon – Act of Union – o zjednotení s Veľkou Britániou.

1854 – Francúzsko a Veľká Británia vstúpili na strane Osmanskej ríše do krymskej vojny proti Rusku.

1930 – Dve najdôležitejšie turecké mestá premenovali: Konstantinopol na Istanbul a Angoru na Ankaru.

1942 – Náletom britského letectva na Lübeck sa začalo prvé plošné bombardovanie nemeckých miest, medzi letcami boli aj Česi a Slováci z 311. čs. bombardovacej perute RAF.

1979 – Nastala havária reaktora v jadrovej elektrárni Three Mile Islands pri pennsylvánskom Harrisburgu, pri ktorej museli evakuovať 200.000 osôb.

2003 – Srbská polícia objavila telo bývalého srbského prezidenta Ivana Stamboliča, nezvestného od augusta 2000, keď ho uniesli pri džogingu v belehradskom parku. Stamboliča uniesli krátko pred juhoslovanskými parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré viedli k pádu režimu vtedajšieho zväzového prezidenta Slobodana Miloševiča.

2005 – Približne 1000 ľudí zahynulo pri zemetrasení, ktoré postihlo indonézsky ostrov Nias.

2007 – Na juhu Portugalska spustili do prevádzky najväčšiu slnečnú elektráreň na svete.

Skladba dňa

28. marca oslavuje narodeniny speváčka Stefani Joanne Angelina Germanotta známa pod umeleckým menom Lady Gaga. Na konte má doposiaľ 5 štúdiových albumov. Ten posledný vyšiel 21. októbra 2016 a nesie názov Joanne.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM