Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Deň zimného slnovratu bude hmlistý a sychravý

Pranostika na dnes hovorí: O svatém Tomáši meluzína straší. V stredu bude prevažne polooblačno, miestami hmla. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Deň zimného slnovratu bude hmlistý a sychravý
Zdroj: TASR

Deň zimného slnovratu (prvý zimný deň) – je astronomický termín pre okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od svetového rovníka smerom na juh. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Kozorožca. Slnko dosahuje na pravé poludnie na južnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom a začína sa symbolicky vracať späť k obratníku Raka.

Západ: Zamračené nízkou oblačnosťou, alebo aj hmlisto a ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na Záhorí lokálne aj zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota –2 až 1 st. Prevažne juhovýchodný vietor 5 až 25 km/h, k večeru zoslabne.

Stred: Zamračené nízkou oblačnosťou, alebo aj hmlisto a ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na horách, a výnimočne aj v nižších polohách, slnečno. Najvyššia denná teplota –4 až 1, pri slnečnom počasí miestami okolo 5 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 5 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Východ: Zamračené nízkou oblačnosťou, alebo aj hmlisto a ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na horách, a výnimočne aj v nižších polohách, zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota –4 až 0 st., pri zmenšenej oblačnosti ojedinele aj teplejšie. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Meniny má Bohdan

Mužské meno Bohdan má slovanský pôvod a znamená „dar Boží, daný Bohom“. Bohdanovia potrebujú mať okolo seba stále spoločnosť, pretože sú veľmi výreční. Zdá sa, akoby sa narodili s veľkými vedomosťami z mnohých oblastí.

Priťahuje ich povolanie spisovateľa, archeológa či učiteľa netradičných teórií. Sú silne citovo založení a potrebujú, aby ich blízki milovali. Mali by dôsledne dodržiavať životosprávu, no v tejto oblasti sú skôr nedbanliví.

Stalo sa doma

1847 – Ľudovít Štúr vystúpil na uhorskom sneme v Bratislave za zrušenie poddanstva.

1948 – Národné zhromaždenie ČSR prijalo zákon o krajskom zriadení – čím na Slovensku vzniklo šesť krajov: Bratislavský, Nitriansky, Banskobystrický, Žilinský, Košický a Prešovský.

Stalo sa vo svete

1375 – Zomrel v Cartalde taliansky renesančný básnik a spisovateľ GIOVANNI BOCCACCIO, ktorého najznámejším dielom je Dekameron. Narodil sa 16.7.1313 (niektoré zdroje uvádzajú aj mesiac jún).

1824 – Zomrel anglický lekár, geológ, paleontológ a politik JAMES PARKINSON, ktorý ako prvý popísal príznaky choroby dnes známej ako Parkinsonova choroba. Popísal aj symptómy zápalu slepého čreva (apendixu) a upozornil na riziko úmrtia pri jeho perforácii. Narodil sa 11.4.1755.

1913 – Vo víkendovej prílohe amerických novín New York World uverejnili po prvý raz krížovku.

Skladba dňa

1946 – Narodil sa Carl Wilson (rodený Carl Dean Wilson), Hawthorne, California, USA, gitarista a spevák, najmladší z trojice bratov Wilsonovcov, lídrov skupiny Beach Boys.

Plážoví chlapci boli rodinnou formáciou, základom boli traja bratia Wilsonovci, ich bratranec Mike Love a spolužiak Al Jardine. Carl zomrel 6. februára 1998 na následky tuberkulózy vo veku 51 rokov v Los Angeles.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM