Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Komu vďačíme za objavenie Dobšinskej ľadovej jaskyne a za výrobu zmrzliny?

Svätý Vít dáva tráve piť. Podľa dnešnej pranostiky bude zem poriadne mokrá. Na väčšine územia bude pršať, nebudú chýbať ani búrky. Schladí nás aj historická spomienka na zmrzlinu a jaskyňu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Komu vďačíme za objavenie Dobšinskej ľadovej jaskyne a za výrobu zmrzliny?
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a spočiatku na mnohých miestach prehánky alebo dážď. Dopoludnia ustávanie zrážok a neskôr aj zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 20 až 22 °C.

Stred: Oblačno až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Popoludní od západu ustávanie zrážok a čiastočne zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 18 až 23 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 °C. Južný až juhozápadný vietor 10 až 20 km/h. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Východ: Polojasno až oblačno, postupne až zamračené a na mnohých miestach prehánky, miestami búrky. K večeru od juhozápadu čiastočne ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 22 až 27 °C.

Meniny má Vít

Mužské meno Vít má latinský pôvod a znamená „veselý, neposedný“. Vítovia sú značne citovo založení muži. Potrebujú cítiť pozornosť svojho okolia. Za opateru a starostlivosť sa dokážu vždy odmeniť.

Zvyčajne vynikajú nadpriemernou inteligenciou, tá sa prejavuje aj v ich spôsobe riešenia problémov. Pozorne si premyslia celý postup a vnímajú aj ďalšie vzťahy a súvislosti.

Stalo sa doma

1914 – Narodil sa v Košiciach hokejista Ladislav Troják, prvý Slovák v reprezentačnom výbere Česko-Slovenska a zároveň prvý slovenský hokejista s titulom hokejového majstra sveta z roku 1947. Zomrel 8.11.1948 pri páde lietadla nad kanálom La Manche.

1870 – Objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Do podzemia ako prvý zostúpil banský inžinier Eugen Ruffínyi, za pomoci svojich priateľov poručíka Gustáva Langa a mestského úradníka Andreja Megu.

1884 – V Bratislave dali do prevádzky prvú mestskú telefónnu sieť na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1851 – Američan Jacob Fussell v Baltimore otvoril prvú výrobňu zmrzliny. 1904 – Ottovi Nussbaumerovi sa podarilo na Vysokej technickej škole v rakúskom Grazi uskutočniť prvý bezdrôtový prenos hudby.

Skladba dňa

Hudobným a narodeninovým oslávencom je dnes Johnny Hallyday (1943), francúzsky spevák a herec. Bol prvou rock'n'rollovou hviezdou vo Francúzsku, začo si vyslúžil pomenovanie francúzsky Elvis Presley. Prvú LP platňu Hello Johnny vydal už v roku 1960. Počas svojej viac ako 50-ročnej speváckej dráhy nahral pol stovky štúdiových albumov, ten najnovší s názvom De L'Amour vyšiel v roku 2015.

Johnny Hallyday
1
Galéria
Dobsinska ladova jaskyna
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM