Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Letný slnovrat bude horúci, na oslavu i do nálady zahrá Kabát

Pravidelná rubrika opäť ponúka množstvo zaujímavostí, to, aké bude počasie, pohľad do minulosti i energickú hudobnú vložku.

Utorok 21. júna je aj dňom letného slnovratu, ide o začiatok astronomického leta, kedy je slnko najsevernejšie od rovníka. Od tohto momentu sa začne vracať späť na juh a dni sa budú skracovať.

Bude poriadne teplo

Teploty sa nám pomaly snažia prekročiť hranicu tridsiatich stupňov, dnešné maximá sú v rozmedzí 23 až 29, na Liptove, Orave a Spiši to bude o niečo menej – 17, vo výške nad 1500 m zasa jedenásť stupňov.

Pofúkne slabý premenlivý vietor, ten zosilnie práve v čase prehánok či dažďa, sem tam sa môžu vyskytnúť aj búrky.

PREČÍTAJTE SI: STALO SA NA SLOVENSKU: Politické kauzy zatienili slovenskí futbalisti

Oslavuje Alojz

Pôvodom francúzske meno charakterizuje mužov, ktorí sú múdri, rozvážni a nebojácni.

Zo známych nositeľov mena Alojz je to Tkáč, emeritný košický arcibiskup, ďalej Rakús, bývalý poslanec Národnej rady SR, nosí ho ale aj známe kapela Lojzo – Ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva.

Niečo z histórie

V roku 1621 popravili lekára a humanistu, Jána Jesseniusa, ktorý v Prahe 8.6.1600 uskutočnil prvú verejnú pitvu ľudského tela.

1905 – narodil sa francúzsky spisovateľ a existencialistický filozof Jean- Paul Sartre, laureát Nobelovej ceny za literatúru.

Rok 1951 má rodom liste známy herec Vladimír Černý. O štyri roky neskôr sa narodil Michel Platini, slávny francúzsky futbalista a dnes šéf UEFA. Rok 1978 a premiéra legendárneho muzikálu Evita od skladateľa Andrewa Lloyda Webbera a textára Tima Rica.

V 2011 otvorila známa americká spoločnosť Google pobočku na Slovensku. 2013 – Drevené kostoly v Karpatoch sa dostali do UNESCO (Organizácia Spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru).

Priestor pre Kabát

52 rokov má líder známej českej rockovej formácie Kabát Josef Vojtek, ktorý do kapely, ktorá vznikla v 1983 prišiel približne o päť rokov neskôr. Z trashmetalovej kapely sa postupne stala rocková, my si hráme Malú dámu.

Kabát - Malá dáma
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM