Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Májové blato, pre hospodára zlato? V strede týždňa sa pranostika naplní, opäť nás čaká dážď

Podľa dnešnej predpovede počasia sa naplní aj pranostika o májovom blate i zlate. Neminie nás studený vietor ani búrky. Dnešnými oslávenkyňami sú "fialky" - duchaplné Violky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Májové blato, pre hospodára zlato? V strede týždňa sa pranostika naplní, opäť nás čaká dážď
Zdroj: TASR

Počasie v našej oblasti bude ovplyvňovať tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia so stredom nad Ukrajinou. Zároveň bude do strednej Európy zasahovať od juhozápadu nevýrazný výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Počasie

Západ: Premenlivá, večer postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 17 až 20 °C. Západný až severozápadný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Stred: Premenlivá, večer postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na Horehroní miestami okolo 13 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 °C. Západný až severozápadný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Východ: Premenlivá, večer postupne miestami zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky. Ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 15 až 18 °C, teplota na horách vo výške 1000 m okolo 7 °C, slabý vietor.

Blahoželáme Violám

Ženské meno Viola má latinský pôvod a v preklade znamená „fialka“. Violky sú duchaplné, nie sú konfliktné a ľahko sa prispôsobujú všetkým situáciám. Majú v sebe čosi mladistvé a istý nepokoj. Potrebujú okolo seba veľa ľudí. Aj tá najmenšia kritika či poznámka ich privádza do rozpakov.

Vôľa týchto žien nie je pevná, mení sa podľa okolností a závisí od ľudí, s ktorými sú v kontakte. Violy majú skvelé šance na úspech. Mali by sa držať svojich rozhodnutí a opierať sa o spoľahlivých priateľov. Ich citlivým miestom sú pľúca.

Stalo sa doma

1934– Narodil sa v Malackách bývalý minister vnútra a exriaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ladislav Pittner. Ministrom vnútra bol v období od novembra 1990 do apríla 1991, ďalej vo vláde Jána Čarnogurského (apríl 1991 – jún 1992), aj vo vláde Jozefa Moravčíka (marec – november 1994). Od apríla 2003 do júla 2006 bol riaditeľom SIS. Počas totalitného režimu bol v rokoch 1951–1953 väznený za údajnú protištátnu činnosť a špionáž v súvislosti s tzv. Katolíckou akciou. Zomrel 15.8.2008.

1942 – Narodila sa v Hornej Štubni filmová a divadelná herečka EMÍLIA VÁŠÁRYOVÁ. Od začiatku 60. rokov 20. storočia hrala v mnohých filmoch ako napríklad: Majster kat, Drak sa vracia, Živý bič, Červené víno, Medená veža.

1979 – Narodil sa v Liptovskom Mikuláši úspešný vodný slalomár MICHAL MARTIKÁN, ktorý je olympijským víťazom z americkej Atlanty 1996 a čínskeho Pekingu 2008.

Stalo sa vo svete

1969 – USA vypustili kozmickú loď Apollo 10, ktorá sa po prvý raz priblížila na vzdialenosť 15 kilometrov od povrchu Mesiaca.

1974 – India sa stala v poradí šiestou krajinou sveta, ktorá v rámci pokusov nechala v podzemí explodovať atómovú bombu.

2006 – Najväčšie dopravné lietadlo na svete Airbus A380 po prvý raz pristálo v Spojenom kráľovstve.

2009 – V Spojenom kráľovstve začalo platiť šrotovné. Ľudia, ktorí sa rozhodli vymeniť svoje viac ako 10 rokov staré auto, dostali pri kúpe nového príspevok vo výške 2000 GBP (2246 eur).

2014 – Švajčiarski voliči v referende veľkou väčšinou odmietli zavedenie minimálnej mzdy vo výške 18,25 eura na hodinu.

Skladba dňa

Narodeniny (52) dnes oslavuje speváčka Sandra (vlastným menom Sandra Ann Bauer), ktorá pochádza z francúzsko-nemeckej rodiny. V detstve sa učila klasický balet a neskôr hre na gitaru. V roku 1975 sa v Saarbrückene zúčastnila speváckej súťaže Young Star Festival.

Od roku 1979 bola členkou disco formácie Arabesque, ktorú produkoval Frank Farian (neskôr aj Boney M. a Milli Vanilly). V nej sa spoznala s budúcim manželom Michaelom Cretu, ktorý hral na klávesoch. Od roku 1984 je na sólovej dráhe. V tom roku vydala aj prvý singel Japan Is Weit, cover verziu hitu Big In Japan skupiny Alphaville.

V roku 1985 vydala prvý album The Long Play. Boli na ňom hity Maria Magdalena a In The Heat Of The Night. Z roku 1987 je hit Everlasting Love a z roku 1989 Hiroshima.

Sandra - Maria Magdalena
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM