Rastislav Búgel Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Meninoví oslávenci sa môžu tešiť, Igorom deň rozžiaria slnečné lúče

Dnešná pranostika hovorí: "Apríl zimný, daždivý, úroda nás navštívi.". Meniny oslavuje Igor. Čaká nás slnečné počasie. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Meninoví oslávenci sa môžu tešiť, Igorom deň rozžiaria slnečné lúče
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C

Meniny má Igor

Mužské meno Igor je ruské meno islandského pôvodu a znamená „boh Ingvio ochraňuje“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Igorko, Igino. O týchto mužoch možno povedať, že sú veľmi emotívni, uzavretí a taktní. Podobajú sa bizónovi, ktorý je ich totemovým zvieraťom, ich sila je v hlave. Igorovia sú zanietení, svedomití a precízni študenti.

Majú autoritu, môžu sa uplatniť napríklad ako pedagógovia. Ak začnú o niečom pochybovať, unikajú. Často ich stretávame v stave miernej depresie. Mali by sa vyhýbať čiernej káve, prospeje im veľa zeleniny. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby týchto mužov sú červená, fialová. Ochranné rastliny púpava, rozmarín, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1934 – V Bratislave otvorili samostatnú teologickú fakultu evanjelickej cirkvi a. v.

1999 – Delegáti snemu KDH v Liptovskom Mikuláši schválili väčšinou hlasov zmenu stanov hnutia, ktorá mala umožniť dvojité členstvo pre členov kresťanskodemo­kratickej platformy SDK.

2008 – Národná rada SR schválila Lisabonskú zmluvu. Podporilo ju 103 zo 109 prítomných poslancov, piati boli proti, jeden nehlasoval. Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SDKÚ-DS a KDH. Slovensko sa stalo deviatou členskou krajinou Európskej únie, ktorej parlament schválil európsku reformnú zmluvu.

Stalo sa vo svete

1815 – Explodovala sopka Tambora. Bola to jedna z najsilnejších explózií na zemskom povrchu. Sopka vychrlila viac ako 40 kubických kilometrov lávy. Desaťtisíc ľudí zomrelo hneď pri erupcii. Okolité provincie úplne pochoval popol, ktorý padal až do vzdialenosti 1300 km. Okrem toho výbuch spôsobil päťmetrové cunami, ktoré spôsobili záplavy, zdevastovali mnoho ďalších indonézskych ostrovov a priniesli aj ďalšie obete na ľudských životoch. Na následky tejto katastrofy, na vzniknutý hladomor a choroby zomrelo ďalších vyše 80 000 ľudí.

1858 – Vo zvonárni Whitechapel vo východnej časti Londýna odliali 13,77 tony vážiaci zvon Big Ben, ktorý v britskom parlamente sídliacom v londýnskom Westminsterskom paláci vždy odbíja každú celú hodinu.

1941 – Vďaka Nemecku a jeho spojencom vznikol nezávislý štát Chorvátsko na čele s pravicovým radikálom Ante Pavelićom, ktorý dal zriadiť koncentračné tábory, kde boli internovaní Srbi, Židia a Moslimovia.

2010 – Pri havárii poľského vládneho lietadla, ktoré sa zrútilo pri nevydarenom pokuse o pristátie na letisku v ruskom Smolensku zahynulo všetkých 96 osôb na palube stroja typu TU-154, poľský prezident Lech Kaczynski a manželkou Mariou a ďalších 94 ľudí. Okrem prezidentského manželského páru bolo na palube lietadla množstvo významných predstaviteľov Poľskej republiky, a to členovia ústredných štátnych orgánov, parlamentu, hlavní predstavitelia poľskej armády, predstavitelia cirkvi, poradcovia prezidenta a ďalšie osobnosti politického a spoločenského života. Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chceli uctiť pamiatku 20.000 poľských vojakov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi.

Skladba dňa

10. apríla 1979 sa narodila Sophie Ellis-Bextor (rodená Sophie Michelle Ellis-Baxtor), Londýn, anglická speváčka, skladateľka a modelka. Svoju dráhu začala ako sólová speváčka v skupine The Audience v roku 1997. Od roku 2000 je na sólovej dráhe. V septembri 2001 vydala debutový album Read My Lips, ktorý sa dostal na druhé miesto v rebríčku. V októbri 2003 vydala druhý s názvom Shoot From The Hip a v máji 2007 tretí album Trip The Light Fantastic. V apríli 2011 vydala nový štúdiový album Make a Scene. V singlovej TOP 40 hitparáde mala do týchto dní jedenásť piesní, najúspešnejšou z nich bola v auguste 2000 Groovejet. Hitmi boli aj piesne Take Me Home a Murder On The Dancefloor (2001), obe z úspešného albumu Read My Lips.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM