Prokop Slováček Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Orientálna perla, rekordne drahý obraz i óda na manžela

Počasie nás ani dnes nepoteší. Opäť budeme potrebovať dáždniky. To vás však mrzieť nemusí, ak máte doma dokonalého manžela. Tak ako speváčka v dnešnej skladbe dňa.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Orientálna perla, rekordne drahý obraz i óda na manžela
Zdroj: internet

Spočiatku to nebude vyzerať až tak zle, ale počas dňa sa rozprší na celom území Slovenska. Len západ bude ku koncu dňa slnečnejší. Najvyššia denná teplota bude 22 až 26 stupňov. Prevažne slabý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Blahoželáme Margarétam

Ženské meno Margaréta má orientálny pôvod a jeho význam je „perla“. Margarétky ľahko strácajú odvahu a sú veľmi jemné a citlivé. Sú schopné vložiť sa do nejakej záležitosti s presvedčením, no nie vždy sú dôsledné. Margaréty sú jemné ženy. Bývajú životaschopné, ich zdravie sa však vyznačuje kolísavosťou.

PREČÍTAJTE SI AJ: EURO 2016 s Dnes24.sk: Víťazte s Kozákovým tímom. V hre sú desiatky cien

Stalo sa na Slovensku

1905 – Narodil sa v Suchej nad Parnou spisovateľ FRANTIŠEK HEČKO, autor románov Červené víno a Drevená dedina. Zomrel 1.3.1960.

2008 – Na 80. letnej aukcii výtvarných diel a starožitností aukčnej spoločnosti Soga padol nový absolútny cenový rekord za dielo slovenského autora. Olejomaľbu Ľudovíta Fullu (1902–1980) V poli na jeseň z roku 1947 vydražili z vyvolávacej ceny 480.000 Sk (15.850 eur) za rekordné tri milióny Sk (99.065 eur).

Stalo sa vo svete

1917 – Narodil sa český na Slovensku pôsobiaci lekár – ortopéd a vynálezca IVAN POŠTOLKA, jeho vynález tzv. Poštolkove nohavičky nosili preventívne bábätká takmer päťdesiat rokov, aby sa im zabezpečil správny vývoj bedrových kĺbov. Zomrel 28.1.1993.

1902 – Američan Americus Callahan získal patent na okienkovú obálku.

1942 – Nacisti vypálili českú obec Lidice, 173 mužov zastrelili (ďalších 19 zabili neskôr), 203 žien odvliekli do koncentračných táborov a 105 detí deportovali do koncentračných táborov alebo na prevýchovu do nemeckých rodín. Nacisti to urobili ako pomstu za smrť ríšskeho protektora Reinharda Heydricha (atentát 27.5.1942, na následky zranení zomrel 4.6. toho roku).

Skladba dňa

Na záver si dajme trochu klasiky, presnejšie klasiky slovenskej populárnej hudby. V tento deň sa narodila Gabriela Hermelyová, jedna z prvých známych slovenských speváčok. Mnohé z jej piesní sa stali evergeenmi. Tu je jeden z nich. Je to také úsmevné retro, ale svojho času to bol obrovský hit.

Gabriel Hermelyova
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM