Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Počasiu zrejme počarovali "najšarmantnejšie čarodejnice", ktoré majú meniny

Aj dnešná pranostika je výstižná. Keď hrmí v júni, žito bude mať hrubé zrno. Na mnohých miestach hrozia búrky. Príroda je mocná čarodejka, počasie neovplyvnia ani dnešné meninové oslávenkyne.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Počasiu zrejme počarovali "najšarmantnejšie čarodejnice", ktoré majú meniny
Zdroj: TASR

Západ: Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Veterno. Najvyššia denná teplota 26 až 28 °C. Ráno slabý, v priebehu dňa postupne južný vietor 15 až 30 km/h.

Stred: Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Spočiatku v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Ojedinele prehánky a búrky. Najvyššia denná teplota 25 až 29 °C, teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 °C.

Východ: Polojasno až oblačno, postupne až zamračené a na mnohých miestach prehánky, miestami aj búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 24 °C.

Meniny má Blanka aj Bianka

Blanka i Bianka sú vraj najšarmantnejšími čarodejnicami. Obe mená sú na Slovensku menej časté a majú spoločné korene vzniku.

Rozdielna je len oblasť, z ktorej do nášho kalendára prenikli. Blanka k nám prišla z ohnivého Španielska a značí „bielu farbu“, ktorá je symbolom čistoty. Bianka je pôvodom „Talianka“ a významovo je blízkou príbuznou Blanky. Najsilnejšou zbraňou a zároveň slabosťou týchto žien je ich citlivosť. Reagujú veľmi emotívne a temperamentne.

Stalo sa doma

1970 – Narodila sa v Trnave divadelná a filmová herečka Michaela Čobejová. 1944 – Americké letectvo bombardovaním zničilo 80 percent závodu Apollo v Bratislave, pričom zahynulo 176 obyvateľov.

Stalo sa vo svete

Bloomov deň – pripomínajú si ho obyvatelia írskej metropoly rekonštrukciou 24-hodinovej odysey mestom Dublin opísanej spisovateľom Jamesom Joyceom v jeho románe Ulysses.

Príbeh hlavného hrdinu Leopolda Blooma sa odohráva 16.6., vtedy si roku 1904 James Joyce a jeho neskoršia manželka Nora Barnacleová po prvý raz vyšli na spoločnú prechádzku. Akciu zorganizovala v roku 1954 skupina dublinských spisovateľov, keď bol román v Írsku ešte zakázaný.

Skladba dňa

Dnes by sa dožil 45 narodenín 2Pac, vlastným menom Tupac Amaru Shakur, ktorý je známy americký rapper. V novembri 1991 vydal prvý album 2Pacalypse Now. Do svojej tragickej smrti vydal šesť štúdiových albumov. Do TOP 10 rebríčka amerického hudobného časopisu Billboard sa dostalo 19 jeho skladieb, osem z nich po jeho smrti.

Zomrel 13. septembra 1996 vo veku 25 rokov v Las Vegas, šesť dní predtým sa postrelil, na následky tejto strelnej rany aj zomrel. Po jeho smrti vyšlo osem kompilačných albumov.

2pac
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM