Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Príjemné teploty schladia búrky s krúpami, platí výstraha prvého stupňa

Po pomerne teplom víkende a prvom pracovnom dni si opäť pripravte dáždnik. Na niektorých miestach hrozia búrky s krúpami. Nadnes platí "nič nové na svete - dáme si repete!"

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Príjemné teploty schladia búrky s krúpami, platí výstraha prvého stupňa
Zdroj: TASR

Počasie v strednej Európe bude ovplyvňovať zvlnený studený front, spojený s tlakovou nížou so stredom nad Maďarskom, neskôr nad Rumunskom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že počas utorka sa na celom území Slovenska môžu vyskytovať búrky. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 25 m/s,“ uvádza SHMÚ.

Počasie

Západ: Oblačno až zamračené a prehánky alebo dážď. Popoludní postupne ustávanie zrážok a čiastočne zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 19 až 21 °C, severozápadný vietor 15 až 30 km/h.

Stred: Oblačno až zamračené a postupne na väčšine územia prehánky, dážď, miestami búrky, ojedinele aj intenzívne a s krúpami. Najvyššia denná teplota 19 až 24 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 °C. Východný až severovýchodný vietor do 20 km/h. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Východ: Na dážď s krúpami sa môžu pripraviť aj na východe, cez deň bude jasno až polooblačno, postupne od západu oblačno až zamračené a neskôr na mnohých miestach prehánky, miestami búrky, ojedinele aj intenzívne a s krúpami. Najvyššia denná teplota 22 až 26 °C.

Blahoželáme zmyselným Elám

Meno Ela je odvodené od mena Helena, ktoré má grécky pôvod a jeho význam je „svetlo“. Nositeľky tohto u nás málo rozšíreného mena oslovujeme aj Elka, Eli, Elinka.

Ich povaha nie je práve prispôsobivá. Keď sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by chceli, uzavrú sa do seba, zvinú sa do klbka, alebo sa naježia ako ich zvierací totem ježko. Ely chcú vládnuť iným. Sú veľmi zmyselné a strhujúce. Ide o ženy, ktoré sú odolné, vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu.

Stalo sa doma

1881 – Narodil sa v Trnave významný hudobný skladateľ a pedagóg Mikuláš Schneider-Trnavský. Zomrel 28.5.1958.

1852 – Zomrel vo Viedni (dnes Rakúsko) evanjelický farár, národný buditeľ, slavista, obrodenecký básnik, filozof, filológ a etnograf Ján Kollár, ideológ slovanskej vzájomnosti, ktorého básnická tvorba predstavuje zásadný prelom vo vývine českej a slovenskej poézie prekonávaním klasicistických tendencií a novým vzťahom k citovému životu jednotlivca a spoločenskej problematike. Z jeho rozsiahleho diela sú napríklad známe veršovaný epos Slávy dcéra, alebo dvojzväzkové dielo Národnie zpiewanky. Narodil sa 29.7.1793.

Stalo sa vo svete

1961 – Narodila sa známa nemecká herečka NASTASSJA KINSKI, vlastným menom Nastassja Aglaia Nakszynski, dcéra hercov Klausa Kinského a Ruth Brigitte Tockiovej. Ako trinásťročnú ju pre film objavil nemecký režisér Wim Wenders v snímke Falošný pohyb. Neskôr si zahrala aj v jeho slávnom filme Paríž, Texas. V roku 1978 účinkovala vo filme Romana Polanského Tess. Za svoj výkon získala Zlatý glóbus a stala sa populárnou filmovou hviezdou.

2011 – Samovražedný teroristický útok v Rusku na moskovskom letisku Domodedovo, pri ktorom zahynulo okrem útočníka 37 ľudí a zranilo sa ďalších 180 osôb, spáchal 20-ročný muž pochádzajúci zo severného Kaukazu. Cieľom útoku boli zámerne cudzinci. Na moskovskom letisku sa v tom čase nachádzalo päť Slovákov – medzi nimi herci Zuzana Fialová, Ľuboš Kostelný so sestrou.

Legenda REPETE

V hudobnom kalendári si dnes pripomíname narodenie Ivana Krajíčka, herca, speváka, režiséra, scenáristu, moderátora a zabávača. V 70. rokoch patril k najobľúbenejším slovenským spevákom, známe boli piesne Svetová sláva, Mama, Oči čierne či duety Cesta do neba a Nočná ruža so Zorou Kolínskou. Spolu s Oldom Hlaváčkom vytvorili známu dvojicu gazdov v Hostinci pod gaštanom. Venoval sa divadelnej a televíznej réžii, jeho meno bolo spojené s televíznymi reláciami Vtipnejší vyhráva, Diskotéka pre starších a pokročilých a hlavne Repete. Ivan Krajíček zomrel 5. júna 1997 v Bratislave.

Ivan Krajicek
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM