Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý pracovný deň v novom roku štartuje snežením, najmä na západe

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď je druhého januára jasno, bude veľa ovociny. V pondelok bude jasno až polooblačno, ojedinele hmla. Teploty -1 až 4 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý pracovný deň v novom roku štartuje snežením, najmä na západe
Zdroj: TASR

Západ: Jasno až polojasno, miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. V priebehu dňa od severozápadu pribúdanie frontálnej oblačnosti a večer miestami slabé sneženie. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st. Slabý, neskôr popoludní severozápadný vietor 4 až 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 12 m/s (15 až 30, nárazy 45 km/h).

Stred: Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách, jasno až polojasno. Popoludní od severozápadu pribúdanie frontálnej oblačnosti a k večeru ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –5 až 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m spočiatku okolo –1, postupne ochladzovanie. Bezvetrie alebo slabý vietor. Na hrebeňoch Tatier prudký až búrlivý vietor.

Východ: Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách, jasno až polojasno. Popoludní od severozápadu pribúdanie frontálnej oblačnosti. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –6 až –2 st. Prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h), na Gemeri, a večer aj na ostatnom území, slabý vietor.

Maniny má Alexandra a Karina

Krstné meno Alexandra je odvodené z mužského mena Alexander, má grécky pôvod a znamená „obranca mužov“. Ženské meno Karina má taliansky pôvod, staršou podobou je meno Karin a v preklade znamená „pekná“, „milá“.

Alexandry aj Kariny majú pohotové reakcie. Sú veľmi zvedavé, cieľavedomé a majú veselú povahu. Disponujú priam neuveriteľnou pamäťou. Vždy všetko vedia a ak aj nie, tak sa usilujú do danej problematiky preniknúť. Rady sa učia a štúdium im nerobí problémy. V profesii, ktorú si zvolia, sú zvyčajne perfektné.

Stalo sa doma

1932 – Narodil sa v Zákamennom právnik, profesor a akademik MILAN ČIČ, ktorý bol v rokoch 1989–1990 predsedom vlády SR a v rokoch 1993–2000 predsedom Ústavného súdu SR. Do svojho skonu zastával post vedúceho Kancelárie prezidenta SR. Zomrel 9.11.2012.

1955 – V Bratislave vzniklo pod vedením Karola Šišku Laboratórium experimentálnej chirurgie.

Stalo sa vo svete

1839 – Francúzsky fotograf Louis Daguerre zhotovil prvú fotografiu Mesiaca.

1959 – Vo francúzskom mládežníckom časopise Pilote začali vychádzať prvé komiksové príbehy Asterixa a Obelixa a ich galskej družiny rebelujúcej proti Rímskemu impériu, autormi boli spisovateľ René Goscinny a výtvarník Albert Uderzo.

Skladba dňa

1948 – Narodil sa Larry „Rhino“ Reinhardt († 2. január 2012), bol americký rockový basgitarista, hudobný skladateľ a spevák. V roku 1969 sa stal členom skupiny Iron Butterfly, s ktorou nahral album Metamorphosis (1970).

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM