Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Slnko sa usmeje na východ Slovenska, meniny má Jaroslav

S dnešným dňom sa viaže pranostika: "Aprílové sucho a májovo mokro, hospodár sýpku zasype až po okno" .Meniny má Jaroslav. Oblačno až zamračené, v noci miestami prechodne aj zmenšená oblačnosť.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnko sa usmeje na východ Slovenska, meniny má Jaroslav
Zdroj: TASR

Podľa predpovede SHMÚ nás čaká oblačnosť a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele búrky.

„Najvyššia denná teplota 7 až 14 st., juhu stredného Slovenska, v Košickom kraji a vo východnej polovici Prešovského kraja 15 až 22 st,“ uvádza web SHMÚ.

Fúkať má prevažne južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Na západnom Slovensku západný až severozápadný vietor do 6 m/s (20 km/h) no na hrebeňoch hôr prechodne búrlivý vietor až víchrica.

Meniny má Jaroslav

Mužské meno Jaroslav má slovanský pôvod a jeho význam je „sláv silu“. Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Jarko, Jaro, Jarino, Jarinko. Meniny slávia 27. apríla.

Jaroslavovia sú najmä pôžitkári. Ich rastlinným totemom je jabloň, pod ňou radi odpočívajú a užívajú si sladké ničnerobenie. Sú aj pragmatickí, sebavedomí a materialisticky založení. Ich inteligencia je analytická. Ochotne poradia iným.

Stalo sa doma

1929 – Narodil sa vo Veľkom Rovnom publicista, spisovateľ, novinár a dramaturg SLAVO (Jaroslav) KALNÝ.

1930 – Narodila sa v Iľanove (dnes súčasť Liptovského Mikuláša) prekladateľka RUŽENA DVOŘÁKOVÁ-ŽIARANOVÁ.

1938 – Narodil sa v Bratislave filmový režisér, scenárista a pedagóg DUŠAN HANÁK. Filmy začal nakrúcať po sovietskej okupácii Československa. Napriek nežičlivosti normalizačného obdobia a mnohým obmedzeniam či zákazom získal mnoho zahraničných ocenení. Už jeho prvý celovečerný hraný film z roku 1969 s názvom 322 získal cenu Grand Prix na 19. Medzinárodnom filmovom festivale v nemeckom Mannheime. K ďalším úspešným filmom patria Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ alebo Tichá radosť. Významné a medzinárodne úspešné sú aj jeho dokumentárne filmy ako napríklad Obrazy zo starého sveta alebo Papierové hlavy, ktoré výrazne prekračujú rámec svojho žánru.

1898 – Bolo založené vydavateľstvo Tranoscius.

1944 – Na porade ilegálnej Slovenskej národnej rady (SNR) a predstaviteľov odbojových skupín v slovenskej armáde bolo utvorené Vojenské ústredie ako ústredný orgán príprav Slovenského národného povstania (SNP). Náčelníkom Vojenského ústredia sa stal Ján Golian.

1954 – Slovenská národná rada (SNR) prijala zákon o Matici slovenskej, ktorý ju začlenil medzi štátne kultúrne ustanovizne a poveril ju starostlivosťou o knižné a rukopisné pamiatky na Slovensku.

2010 – Slovenský horolezec Peter Hámor sa stal prvým človekom v dejinách, ktorý má na konte už dva úspešné výstupy na desiaty najvyšší vrch sveta – himalájsku Annapurnu (8091 m).

Stalo sa vo svete

1987 – Americká vláda dala na tzv. watch listinu (čo znamená zákaz vstupu) rakúskeho prezidenta Kurta Waldheima za to, že slúžil počas druhej svetovej vojny v zločineckej nacistickej organizácii SS, 29.4. toho roku sa pripojila aj Kanada.

1992 – Rusko a 12 bývalých sovietskych republík vstúpilo do Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB).

1997 – V Hongkongu sprístupnili najdlhší dvojúrovňový visutý most na svete – Tchsing Ma.

2005 – Lietadlo spoločnosti Airbus A380, najväčšie civilné dopravné lietadlo, aké bolo dovtedy v dejinách svetového leteckého priemyslu zostrojené, absolvovalo prvý skúšobný let. A380 má rozpätie krídel takmer 80 metrov a jeho štandardná verzia pre 555 cestujúcich dosiahne dolet 15.000 kilometrov.

2008 – Hnutie Taliban sa na vojenskej prehliadke v Kábule pokúsilo zavraždiť afganského prezidenta Hamída Karzaja.

2008 – Rakúske médiá začali informovať o prípade Josefa Fritzla, ktorý v elektronicky zabezpečenom úkryte v Amstettene takmer štvrťstoročie väznil a opakovane znásilňoval vlastnú dcéru a splodil s ňou sedem detí.

2010 – Rusko a Nórsko sa zhodli na novom vymedzení spornej námornej hranice v Barentsovom mori. Ukončil sa tým takmer 40 rokov trvajúci spor o rozdelenie vyše 155 000 štvorcových kilometrov územia medzi Špicbergami a ruským súostrovím Nová Zem.

2012 – Štyri výbuchy otriasli ukrajinským mestom Dnepropetrovsk. Zranilo sa 27 osôb vrátane deviatich tínedžerov. Podľa úradov išlo o teroristický ú­tok.

Skladba dňa

2008 – Zomrel v Banskej Bystrici operný spevák ŠTEFAN BABJAK, zakladateľ banskobystrickej Štátnej opery. Počas svojho účinkovania na profesionálnej scéne vytvoril mnoho operných i operetných postáv. Narodil sa 7.10.1931.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM