Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Streda je dňom Alzheimerovej choroby, teploty o čosi klesnú

Od roku 1994 tu máme na základe rozhodnutia Svetovej zdravotníckej organizácie medzinárodný deň Alzheimerovej choroby.

Ešte o trochu chladnejšie

Utorok nám ukázal, že jeseň sa nezadržateľne blíži, v stredu 21. septembra bude ešte o jeden – dva stupne chladnejšie. Rátajme s premenlivou, prechodne zväčšenou oblačnosťou, ojedinele sa vyskytnp aj prehánky. Vo výške 1500 m aj snehové.

Najvyššie denné teploty vystúpia na 14 až 18 stupňov, zafúka prevažne severný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Matúš, všetko najlepšie!

Meno Matúš pochádza z Nového zákona a má hebrejský pôvod pričom znamená „dar Boha". Charakteristika ich jeho nositeľov hovorí, že ide o precitlivených ľudí, ktorí sú aj trochu záhadní. Na druhej strane sú však sčítaní, vedia zapojiť rozum, veľa premýšľajú.

Medzi ich vlastnosti patrí aj to, že sú vitálni, živelní, veľmi dobre sa vedia prispôsobiť daným situáciám, často ale majú zdravotné problémy.

S menom Matúš sa spája hneď niekoľko pranostík:

Po Matúši čiapku na uši.

O Matúši ľahko na duši.

Keď na Matúša dobre vínny klč dozrel, úfaj na rok dobré víno.

PREČÍTAJTE SI: Vedci snívajú o revolúcii v cestovaní. Ani sa nenazdáte a ste na Marse!

Historický kalendár

V 1832 zomrel škótsky romantický prozaik a básnik WALTER SCOTT, autor románu Ivanhoe. Tento deň v roku 1860 priniesol úmrtie nemeckého iracionalistického filozofa ARTHURA SCHOPENHAUERA, ktorý patril k voluntaristom.

V roku 1888 sa narodil maliar, grafik a ilustrátor MARTIN BENKA. Ten založil moderný výtvarný prejav, ktorý sa prepracoval k stvárneniu slovenskej krajiny – človeka žijúceho a pracujúceho v tejto krajine.

Lindsey Stirling – Roundtable Rival

Okrúhlych 30 rokov oslavuje americká huslistka, speváčka a skladateľka Lindsey Stirlingová. Rodáčka z kalifornského Orange County hrá na husle od piatich rokov a nám predvedie, ako jej to ide v piesni Roundtable Rival.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM