Prokop Slováček Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Takmer letný deň rozjasní Kornova Yvetta. Páčiť sa bude aj meninovým Ivetám

Máme pre vás dobrú správu. Dnes to bude zrejme bez dažďa. Pred 79 rokmi otvorili legendárny most v San Franciscu a v tento deň sa narodila aj druhá legenda - primár Sova.

Počasie sa konečne umúdrilo a dnes si budeme vychutnávať skoro letný deň. Na celom území Slovenska bude obláčik len sem-tam, teplota sa bude držať v rozmedzí od 21 do 28 stupňov.

Ivetky, blahoželáme vám

Ženské meno Iveta, ktoré dnes vládne kalendáru, má francúzsky pôvod. Ivety si pamätajú všetko, čo sa ich dotýka, čo ich dojíma a poburuje. Sú mimoriadne zvedavé, ale aj priateľské a úzkostlivé. Majú silný zmysel pre rodinu, ktorá pre ne veľa znamená.

Sú očarujúce ako ich rastlinný totem čerešňový strom na jar. Ten je podľa orientálnej filozofie stromom múdrosti a šťastia. Ich obľúbené farby sú zlatá a hnedá, ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár a topás.

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: V Rakúsku nás majú stále za zlodejov z východnej Európy

Stalo sa doma

1924 – Narodil sa v Hronci herec LADISLAV CHUDÍK. Legendárnym sa stal aj vďaka postave primára Sovu zo seriálu Nemocnice na kraji města. Zomrel 29.6.2015.

1464 – Uhorský kráľ Matej I. Korvín vydal Zlatú bulu pre Bratislavu, v ktorej mestu potvrdil všetky privilégiá a výsady predchádzajúcich panovníkov.

PREČÍTAJTE SI AJ: Sci-fi v praxi! Telefonovať budeme bundou. Je tu novinka, ktorá posúva hranice

Stalo sa vo svete

1937 – V americkom San Franciscu otvorili v tom čase najdlhší visutý most sveta (Golden Gate Bridge, 2750 metrov) pre chodcov a o deň neskôr aj pre automobilovú dopravu.

2011 – Astronauti Mike Fincke a Greg Chamitoff sa postarali o hneď dva zápisy do histórie. Absolvovali posledný výstup do voľného vesmíru v rámci 30 ročného programu misie raketoplánu Endeavour a zároveň po 12 rokoch ukončili montáž Medzinárodnej vesmírnej stanice (International Space Station – ISS).

1840 – Zomrel taliansky husľový virtuóz a hudobný skladateľ NICCOLO PAGANINI. Narodil sa 27.10.1782.

Pre Yvettu opustil Korn Olympic

Určite si na tú pesničku pamätáte. Ešte aj teraz občas zaznie z rádia. V roku 1972 opustil Jiří Korn skupinu Olympic a vydal sa na sólovú dráhu. Odštartoval ju práve piesňou Yvetta, ktorú sme si vybrali za pesničku dnešného dňa.

Jiri KOrn - Yvetta
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM