Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok môžu udrieť silné búrky, meniny má Norbert

S dnešným dňom sa spája pranostika: Na svätého Norberta už zima ide do čerta. Meniny má Norbert. Premenlivá oblačnosť, búrky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.ra

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok môžu udrieť silné búrky, meniny má Norbert
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Norbert

Mužské meno Norbert má nemecký pôvod a jeho význam je „slávny Severan“. Nositeľov tohto menej častého mena oslovujeme Norko, Noro, Norbi. Meniny oslavujú 6. júna.

Norbertovia sú obdarení diskrétnosťou, sú zdvorilí a jemnocitní. Majú pomalšie reakcie. Ich inteligencia im umožňuje odhadnúť situáciu na prvý pohľad. Disponujú úžasnými nápadmi, často veľmi praktickými. Hoci nie sú práve spoločensky založení, privítajú z času na čas návštevy. Ako malí chlapci sú prítulní.

Mali by si dávať pozor na intelektuálnu prepracovanosť. Mali by viac stáť za svojimi názormi, prekonávať sklon k ostýchavosti a naučiť sa sústrediť. V ich strave by nemal chýbať hlavne vápnik a vitamín C.

Totemové zviera Norbertov je užovka. Ich obľúbené farby sú hnedozelená, tyrkysová, biela. Ochranné rastliny petržlen, rasca, ochranné kamene citrín, sardonyx a achát.

Stalo sa doma

1861 – V Martine sa začalo (trvalo do 7.6.) zhromaždenie, na ktorom bolo prijaté Memorandum národa slovenského.

1871 – Pri príležitosti 10. výročia Memoranda národa slovenského sa v Martine zišli popredné osobnosti slovenského národného hnutia. Vznikla Slovenská národná strana (SNS).

1992 – Skončili sa parlamentné voľby v ČSFR. Na Slovensku zvíťazilo Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara.

2008 – Atlétka Lucia Klocová obsadila 2. miesto na mítingu Zlatej ligy v nórskom Osle, kde časom 1:58,19 na 800 m vytvorila najlepší európsky výkon roka.

2009 – Na Slovensku sa uskutočnili po druhý raz v histórii voľby do Európskeho parlamentu. Do tejto nadnárodnej demokratickej snemovne volili občania SR 13 zástupcov.

2010 – Jazdeckú sochu kráľa Svätopluka autora Jána Kulicha odhalili slávnostne na Bratislavskom hrade traja najvyšší ústavní predstavitelia – prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška a predseda vlády SR Robert Fico. Socha, jej umiestnenie na Hrade, ale aj spôsob odhalenia vyvolali nesúhlasné reakcie časti odbornej, politickej a laickej slovenskej verejnosti.

Stalo sa vo svete

1513 – Švajčiarske vojská porazili v bitke pri talianskej Novare francúzsko-benátske jednotky kráľa Ľudovíta XII., prinútili ho, aby ustúpil za Alpy a získali tak vplyv na severné Taliansko.

1523 – Gustav Vasa bol korunovaný za švédskeho kráľa, zároveň sa tým nastolila nezávislosť Švédskeho kráľovstva od Dánska.

1683 – V anglickom Oxforde otvorili prvé múzeum pre verejnosť na svete The Ashmolean.

1882 – Americký vynálezca Henry Seely si nechal patentovať elektrickú žehličku.

1931 – Požiar v mníchovskom Sklenom paláci zničil takmer 3000 vzácnych vystavených obrazov a sôch, medzi nimi aj výstavu 110 malieb nemeckých romantikov.

1933 – V Camdene, štát New Jersey (USA), otvorili prvé drive-in kino. Návštevníci mali možnosť zaparkovať svoje auto pred filmovým plátnom a vychutnať si filmy zo sedadiel vo svojich autách. Do tohto Camdenského kina, prvého svojho druhu, sa vošlo 400 áut.

1951 – Otvorili prvý Medzinárodný filmový festival v nemeckom Berlíne. Trval do 17. júna a zúčastnilo sa na ňom so svojimi filmami 21 krajín.

Skladba dňa

2003 – zomrel Dave Rowberry (*4.júla 1940, Mapperley, UK), hráč na klávesových nástrojoch anglickej skupiny Animals. Táto formácia vznikla v závere roka 1962 v Newcastli, jej zakladateľom a lídrom bol spevák Eric Burdon. V auguste 1964 viedli hitparádu so skladbou House Of The Rising Sun. V anglickej hitparáde mali deväť skladieb. V septembri 1966 sa skupina rozišla, Eric Burdon sa presťahoval do USA. Rowberry zomrel v Londýne vo veku 62 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM