Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Zima sa blíži, v najbližších dňoch už pocítime ochladenie

Azda najznámejšia pranostika hovorí: Katarína na ľade, Vianoce na blate. Na sneh si počkáme už len pár dní. Piatok bude hmlistý, miestami s dažďom.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Zima sa blíži, v najbližších dňoch už pocítime ochladenie
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne zamračené, hmlisto. Miestami slabý dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota 8 až 10 st. Juhovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Miestami slabý dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota 6 až 10 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st. Slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené, miestami hmlisto. Miestami slabý dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota 6 až 9 st. Slabý, k večeru severný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Meniny má Katarína

Krstné meno Katarína je gréckeho pôvodu a znamená „čistá“, „mravná“. V ženách s menom Katarína prevláda obratnosť, inteligencia, emócie a súcit. Kataríny sa nedajú ľahko ovplyvniť.

Sú introvertky so vzťahovačnými sklonmi. Majú pevnú vôľu, no nie všetky úlohy dotiahnu. Neraz si nestihnú veci dôkladne premyslieť. Veľmi ľahko sa prispôsobujú a neúspechy znášajú pokojne.

Stalo sa doma

1853 – Narodil sa v Potoku na Gemeri jazykovedec, literárny historik, spisovateľ, redaktor a doživotný správca Matice slovenskej (MS) Jozef Škultéty, ktorý spolu zo Svetozárom Hurbanom Vajanským obnovili vydávanie Slovenských pohľadov a vydal viacero kníh s prevažne literárnohisto­rickou tematikou. Za svoje národné presvedčenie a aktivity v prospech Slovákov bol za Uhorska šesťkrát vo väzení. Zomrel 19.1.1948.

Stalo sa vo svete

1867 – Švédsky priemyselník Alfred Nobel dostal patent na výbušninu dynamit.

1884 – John Mayenberg si nechal v USA patentovať nesladené kondenzované mlieko.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári spomíname na českého skladateľa, textára a speváka Petra Hapku, ktorý zomrel 25. novembra 2014. Hapka zložil hudbu pre vyše 60 českých, slovenských a nemeckých filmov a televíznych seriálov (napr. Perinbaba, Tisícročná včela).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM