Ivana Milanová Správy Samospráva

Rekonštruovať starú plaváreň, alebo postaviť novú?

To je otázka, ktorá rezonuje Ružomberkom. Čítajte výhody aj nevýhody, ktoré musia poslanci zvážiť skôr ako rozhodnú o budúcnosti ružomberských plavcov.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštruovať starú plaváreň, alebo postaviť novú?
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Poslanci mestského zastupiteľstva preberali na stredajšom stretnutí (30.11.) horúcu tému riešenia súčasného stavu plavárne. Možnosti sú dve – buď rekonštruovať starú budovu plavárne, alebo postaviť úplne novú.

Stretnutia poslancov sa zúčastnili aj majitelia firmy, ktorá predstavila komplexnú ponuku stavby moderného plavecko – relaxačného centra. Ponuka zahŕňa aj následnú prevádzku plavárne bez potreby dotácie mesta,čo prináša mestu ročnú úsporu vo výške takmer 100 tis. Eur. Rátali so 6 dráhovým, 25metrovým bazénom ( v súčasnosti máme len 4 dráhy) výcvikovým bazénom (12,5m x 4m), wellnessom, šatňami pre 100 návštevníkov, bistrom a so 14 – timi parkovacími miestami. Toto všetko za pevne stanovenú cenu 2,8 milióna eur s tým, že by sme mohli mať novú plaváreň hotovú do jesene roku 2018.

V neprospech stavania novej plavárne však stojí fakt, že mesto má už pripravenú dokumentáciu na rekonštrukciu a aj vydané stavebné povolenie. Na jar 2018 by teda mohlo byť po rekonštrukcii, i keď počas prác by sa muselo vyriešiť plávanie škôl a plaveckých klubov. Ďalším plusom je cena, pretože oprava je zatiaľ skoro o 1 milión eur lacnejšia ako stavba nového športoviska. Mesto by v prípade, že sa zamietne výstavba nových bazénov nemuselo riešiť ani to, čo urobiť s budovou starej plavárne, ktorá by ostala nevyužitá.

Plavecké kluby v tom majú jasno

Stanovisko plavcov združených v plaveckých klubov prezentoval T. Tišťan, člen Plaveckého oddielu Ružomberok takto: „Je tu jedinečná šanca, vybudovať pre Ružomberok moderný, dnešnej dobe zodpovedajúci plavecko-relaxačný areál, ktorý nám bude slúžiť najbližších 40 – 50 rokov. To žiaľ, nie je možné dosiahnuť ani sebelepšou rekonštrukciou starej plavárne. Naše argumenty sme zhrnuli v materiály, ktorý porovnáva obe alternatívy. Na náš podnet sa uskutočnilo stretnutie poslancov, kde sme ho prezentovali a vyzerá to tak, že pomerne veľká časť poslancov sa aspoň zatiaľ priklonila na našu stranu, teda za novú plaváreň. Stavbu novej plavárne pri zimnom štadióne v stredu podporila aj športová komisia. “

Verdikt by mal padnúť na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva 15. decembra.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM