Iné športy

Rekordér Sagan po Tour: To si len niektorí ľudia myslia, že to tak je

Peter Sagan zostal síce na 101. Tour de France bez etapového víťazstva, ale o svojej výnimočnosti presviedčal fanúšikov cyklistiky od začiatku do konca slávnych pretekov. 24-ročný Žilinčan žijúci od tohto roka v Monte Carle sa stal suverénnym víťazom bodovacej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Rekordér Sagan po Tour: To si len niektorí ľudia myslia, že to tak je
Zdroj: Webnoviny.sk

Takmer v polovici z celkového počtu 21 etáp bojoval kapitán tímu Cannondale o víťazstvo, čoho dôkazom sú štyri druhé, jedno tretie, tri štvrté, jedno piate miesto a ešte dve deviate miesta. Celkovo nazbieral 431 bodov a pred druhým Nórom Alexanderom Kristoffom má na konte o 149 bodov viac.

„Dotiahnuť súťaž o zelené tričko až do parížskeho cieľa je môj hlavný cieľ na tejto Tour de France,“ opakoval Sagan takmer po každej etape 101. ročníka „Starej dámy.“

Po poslednej etape skonštatoval…

Po tej záverečnej v Paríži pre server Le Tour skonštatoval: „Som rád, že som sa tretí raz po sebe dostal na toto parížske pódium. Etapu som síce nevyhral, ale som spokojný a šťastný, lebo mám zelený dres. Každý rok z tých troch bol iný. Som spokojný s formou, ktorú som mal na tohtoročnej Tour. Ukázala mi však, že etapy na tejto úrovni sa ľahko nevyhrávajú. To si len niektorí ľudia myslia, že to tak je.“

Sagana obliekali v Paríži pod Víťazným oblúkom do zeleného trička tretí raz v rade. Už sa stalo peknou tradíciou, že sa tak deje za asistencie stoviek slovenských fanúšikov.

Sagan stanovil nový rekord

Dovŕšiť víťazný hetrik v takom mladom veku sa nepodarilo žiadnemu cyklistovi pred Saganom. Jeho 431 bodov je zároveň bodovým rekordom od zavedenia súčasného systému hodnotenia bodovacej súťaže v roku 2012. Sám seba práve spred dvoch rokov prekonal o 10 bodov.

V historickom rebríčku úspešnosti „zelených mužov“ na Tour de France sú pred Saganom už len Ír Sean Kelly so štyrmi a Nemec Erik Zabel so šiestimi prvenstvami. Slovenský univerzál sa už teraz dostal na úroveň takých šprintérskych hviezd z minulosti, akými boli Robbie McEwen, Džamolidin Abdužaparov, Freddy Maertens, Jan Janssen, či Eddy Merckx.

Na 99% končí v Cannondale

Ak Sagan vážnejšie nezmení svoje jazdecké priority a zostane zdravý, do tridsiatky by sa mohol stať najúspešnejším zberateľom zelených dresov v histórii. Keďže na 99% končí v Cannondale, kde sa v koncovkách etáp nemohol vždy stopercentne spoľahnúť na tímovú podporu, je pravdepodobné, že u nového zamestnávateľa bude na tom lepšie.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM