Ivana Milanová Rôzne

Rektor KU bude členom Európskej akadémie vied a umení

Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku prof. Tadeusz Zasępa, PhD. sa stane členom prestížnej Európskej akadémie vied a umení.

Dekrét si prevezme 3. marca 2012 na plenárnom rokovaní v sídle akadémie v Salzburgu. „Členstvo v akadémii vnímam predovšetkým ako ocenenie práce Katolíckej univerzity v Ružomberku a ako možnosť na jej zviditeľnenie a ďalší kvalitatívny rast. Osobne ma ocenenie teší a zaväzuje ďalej pokračovať v práci, venovať sa vede, výskumu a publikačnej činnosti,“ podotkol rektor prof. Tadeusz Zasępa.

Európska akadémia vied a umení vznikla v roku 1990 na podnet významného rakúskeho kardiochirurga, profesora Felixa Ungera, profesora Nikolausa Lobkowicza a už zosnulého kardinála Franza Königa. Jej cieľom je vytvárať kontakty a prispievať k pokroku vo vede a umeniach, o čo sa usiluje rozširovaním myšlienok tolerancie, humanizmu a európskej integrácie. Členovia akadémie pracujú v siedmich sekciách, podľa ich vedeckého zamerania, napríklad v oblasti medicíny, humanitných, technických a environmentálych vied. Rektor KU prof. Tadeusz Zasępa bude členom VII. sekcie – svetové náboženstvá. Aktuálnym spoločenským a vedeckým otázkam sa akadémia venuje na interdiscipli­nárnych kongresoch a sympóziách.

Tadeusz Zasępa je medzinárodne uznávanou autoritou v oblasti masmediálnej komunikácie. Narodil sa 23. apríla 1946 v Radziecho­wiciach v Poľskej republike. V rokoch 1962 – 1965 študoval na gymnáziu v Częstochowej, pokračoval v Kňazskom seminári diecézy Częstochowa v Krakove, kde štúdium ukončil v roku 1971. Do roku 1974 pracoval ako kaplán aj pre nepočujúcich vo farnosti Svätého Ducha Wieruszów. Neskôr pokračoval vo vzdelávaní na Katolíckej univerzite v Lubline (1974 – 1977), absolvoval aj viaceré študijné stáže na The Catholic University of America vo Washingtone, na University of Geneva v Ženeve a na Universita Cattolica del Sacro Cuore v Miláne. Doktorát z pastorálnej teológie dosiahol v roku 1983 na lublinskej Katolíckej univerzite, v roku 1987 bol habilitovaný v odbore pastorálna teológia – mediálne vzdelávanie. V roku 1995 sa stal mimoriadnym profesorom a v roku 2001 riadnym profesorom. V roku 1993 založil v Poľsku Katolícke Rádio Lublin a stal sa jeho prvým riaditeľom. V rovnakom roku založil lublinskú edíciu týždenníka Nedeľa, kde pôsobil aj ako redaktor. Od roku 1998 začal prednášať pre poslucháčov postgraduálneho štúdia žurnalistiky na Trnavskej univerzite v Trnave. V roku 1999 založil Lubelsku Szkołu Biznesu – Szkołu Wyższu (neskôr Lubelska Szkoła Wyższa im. Króla Władysława Jagiełły) v Lubline a do roku 2008 v nej pôsobil vo funkcii rektora. Ako garant štúdia v odbore žurnalistika pracoval do roku 2010 na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde v súčasnosti prednáša. V apríli 2008 ho Akademický senát Katolíckej univerzity zvolil za jej rektora.

Tadeusz Zasępa hovorí aktívne 10 cudzími jazykmi, ovláda aj posunkovú reč. Má poľské a slovenské štátne občianstvo. Je členom viacerých medzinárodných vedeckých rád, profesijných spolkov a združení. Život a dielo prof. Zasępu ocenili viaceré domáce a svetové inštitúcie. V roku 1997 mu Medzinárodne biografické centrum v Cambridge udelilo prestížnu cenu Muž roka ako uznanie za službu vo vzdelávaní a kultúre. V roku 2001 mu rovnakú cenu udelil Americký bibliografický inštitút. V roku 2001 ho The United Cultural Convention of the United States of America nominoval na Nobelovu cenu za mier. V roku 2004 získal Medzinárodnú cenu Slovenskej akadémie vied za príspevok k rozvoju spoločenských a humanitných vied, kultúry a umenia na Slovensku. V máji 2008 jeho život a dielo ocenila Prešovská univerzita v Prešove udelením titulu doctor honoris causa.

Profesor Zasępa je autorom mnohých kníh, vedeckých článkov a príspevkov, ktoré boli publikované na Slovensku a v zahraničí. Medzi jeho naznámejšie a najnovšie knihy patria napríklad Médiá v čase globalizácie, Moc a nemoc médií, Internet a globalizácia, Diplomacia pre žurnalistov, Mediálna výchova, Etika v žurnalistike a iné.

text: Mgr. Vladimír Buzna

Rektor KU
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM