Jozef Milan Rôzne

Rektor Tadeusz Zasepa: Katolícky znamená všeobecný

V stredu 26. septembra sa v Aule Jána Pavla II. uskutočnila slávnosť otvorenia akademického roka 2012/2013 na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Bola spojená s inauguráciou opätovne zvoleného rektora KU Tadeusza Zasępu.

V slávnostnom príhovore rektor okrem iného povedal: „Slovo katolícky nie je populárne v médiách, ani medzi politikmi či biznismenmi. Treba preto pripomenúť, že katolícky znamená všeobecný. Všeobecnosť je protikladom jednostrannosti a obmedzenosti. Z dôvodu náboženstva sa vedcovi – výskumníkovi nevnucujú žiadne pravidlá. Katolicita vedy, už vo svojom samotnom východisku, vyháňa strach a nedôveru, aké vznikajú pri každom z jednostranných vedeckých postojov.“

„Predovšetkým chcem, aby z tejto univerzity vychádzali múdri a dobrí ľudia,"uviedol Tadeusz Zasępa. K tomu má pomôcť aj novovytvorený program pre študentov vo forme kolégia internátneho typu, ktorý bude určený hlavne pre študentov bakalárskeho štúdia. Mal by prakticky realizovať samotné poslanie inštitúcie: formovať mysle a srdcia študentov pre ich integrálny rozvoj a dobro celej spoločnosti.

K doterajším štyrom fakultám – filozofickej, pedagogickej, teologickej a zdravotníckej by mala v dohľadnej dobe pribudnúť právnická. „Akreditačná komisia už povedala svoje áno. Čakáme už iba na súhlas ministra školstva. Dúfam, že sa ho dočkáme už čoskoro, aby sme sa mohli posunúť ďalej v našich snahách o budovanie medzinárodne uznávanej vzdelávacej inštitúcie,“ dodal rektor KU. V nedávno zverejnenom rebríčku World Academies Rank sa univerzita umiestnila na siedmom mieste z 33 hodnotených slovenských vysokých škôl.

ruzomberok24/ tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM