ELA Rôzne Správy

RETRO: Bez internetu a tabletov nebola žiadna nuda! Stačila aj guma na skákanie

Stačí, že na chvíľu vypadne wifi alebo nie je v telefóne či tablete internet, a zavládne nuda! Dnešná mládež sa "stretáva" vo virtuálnej realite, kedysi sme si vystačili aj s gumou.

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Bez internetu a tabletov nebola žiadna nuda! Stačila aj guma na skákanie
50
Galéria

Letné prázdniny tu boli vždy, aj voľné víkendy či detské tábory – hoci sa im hovorilo pionierske. Poznajú ich tí skôr narodení, keďže pionieri a iskričky boli doménou, vzorom a symbolom čestného občana pred rokom 1989.

Takto sme trávili čas

Deti sa v pionierskych táboroch pripravovali na život v socializme, naučili sa spievať pesničky, chodili na túry do prírody. Tešili sa na nočné hry v lese, diskotéky, karneval. V podstate sa tábory nelíšili od dnešných moderných.

Rozhodne v nich nebola nuda! Už pred vyše tridsiatimi rokmi nechýbal v tábore počítač – z dnešného pohľadu bol rozhodne ešte v plienkach. Archívna snímka z 15. júla 1986 zachytáva prázdniny s počítačom – pioniersky tábor Mýto pod Ďumbierom.

Hra s KARLOM

Prázdniny s počítačom pripravili pre deti troch pionierskych táborov na Slovensku Slovenská rada ČSVTS, SÚV SZM a Elektrotechnická fakulta SVŠT. Boli vybavené mikropočítačmi PMD 85 a určené pre deti do 15 rokov bez vedomostí zo základov výpočtovej techniky.

Zábavnou formou a použitím jazyka KAREL sa deti oboznamovali so základmi programovania.

Takže žiadne surfovanie po internete či selfíčka a sociálne siete. Kým dnes deti trávia za počítačom hodiny, vtedajšie vedenie tábora však dôsledne dbalo, aby deti maximálne využili aj možnosť rekreácie v krásnom prostredí tatranskej prírody bohatým športovo-branným programom. O to v socializme išlo!

Článok pokračuje pod fotkou.

Zdroj: TASR

Pohodička

O tom, že sme si vystačili aj s málom, svedčia aj mnohé aktivity. Pamätáte si na „pracháče“? Namiesto kobercov na nich častejšie viseli deti. Po škole smerovali všetky kroky na preliezačky, hojdačky, pieskoviská – väčšinou bez dozoru rodičov. Ani osobného, ani na mobile. Nebolo sa čoho báť.

Ak ste nevedeli čo s rukami, poslúžila šnúrka, z ktorej sa robila „skladaná“. Pravidelný pohyb mali najmä dievčatá pri skákaní cez gumu. Bicykel Liberta či motorka Simson a motocykel Babeta boli in!

No a azda najväčšou zábavou mnohých generácií bolo zazvoniť ľuďom na zvonček a potom utekať… Aj takto si deti socializmu udržiavali kondičku.

Zaspomínajte si fotografiami na to, ako a kde sme kedysi trávili voľný čas – bez vyzváňania mobilu, esemesiek či „závislosti“ na sociálnych sieťach.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM