Jozef Milan Samospráva

Rokovanie MsZ (II): Nový prevádzkovateľ Mestskej plavárne sľubuje ranné plávanie

Mestský poslanecký zbor v stredu súhlasil s krátkodobou nájomnou zmluvou pre spoločnosť IVANING, s.r.o. na časti budovy krytej plavárne, ktorú doteraz spravoval Plavecký oddiel. Koncesnú zmluvu na prevádzkovanie plavárne Mesto uzavrie s víťazom verejnej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie MsZ (II): Nový prevádzkovateľ Mestskej plavárne sľubuje ranné plávanie
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodný stav – november 2014

  • Ružomberskú mestskú plaváreň prevádzkoval Plavecký oddiel (PO). Z rozpočtu mesta dostával dotáciu na prevádzkové náklady(energie, plat personálu, …), oddiel zabezpečoval aj nevyhnutné opravy zastaraného zariadenia.
  • Bývalý primátor Ján Pavlík podpísal v novembri dodatok k zmluve, ktorým predĺžil s PO zmluvu o prevádzkovaní na dobu neurčitú s ročnou výpovednou lehotou.
  • Nový primátor Igor Čombor niekoľko dní predtým, ako nadobudol dodatok účinnosť, zmluvu vypovedal.
  • Priestory plavárne sú spojené s budovou bývalých učební SOU papierenského a telocvičňou, ktoré má v dlhodobom prenájme súkromný podnikateľ, ktorý ich rekonštruuje s cieľom zriadenia centra pre mladé rodiny s deťmi a poskytovania ďalších služieb. Jeho spoločnosť IVANING. s.r.o. požiadala Mesto o prenájom plavárne, aby mohla vytvoriť funkčne jednoliate centrum.
  • Mestské zastupiteľstvo dostalo na rokovanie návrh na schválenie nájmu prebytočného majetku ako v prípade hodnom osobitného zreteľa, v ktorom netreba vypísať verejnú súťaž, ale ktorý musí podporiť 3/5 väčšina poslancov.

Primátor a Plavecký oddiel (PO)

Primátor Igor Čombor vypovedal zmluvu s PO s tým, že zmluva uzavretá na neurčito a s ročnou výpovednou lehotou je pre Mesto nevýhodná a prekračuje zákonný štandard: „Mesto musí ako vlastník zhodnotiť stav, keď priestory bývalej školy a telocvične, ktoré bezprostredne súvisia s plavárňou, má v nájme jeden nájomca. Reagovať na tento vývoj nie je možné, keď výpovedná lehota trvá jeden rok.“

Predseda plaveckého oddielu Ružomberok Jozef Rezník bol postupom primátora prekvapený, keďže mu nepredchádzal dialóg. „Výpoveď sme prijali. Rozhodnutie vedenia mesta nechcem komentovať, no novému subjektu chcem popriať veľa úspechov, aby plaváreň naďalej prinášala radosť a prospech Ružomberčanom," povedal pre médiá.

Mestské zastupiteľstvo

Ružomberské mestské zastupiteľstvo na stredajšom zasadnutí odmietlo schváliť priamy nájom 3/5 väčšina poslancov, schválilo však prenájom plavárne spoločnosti IVANING na dobu určitú do konca mája 2015. Dovtedy Mesto vypíše a zrealizuje verejnú súťaž, na základe ktorej uzavrie s víťazom koncesnú zmluvu na prevádzkovanie plavárne.

Nový nájomca a prevádzkovateľ

Konateľ firmy Pavol Ivan (na titulke) pristúpil na krátkodobú nájomnú zmluvu s vedomím, že niekoľkomesačné prechodné obdobie do prípravy koncesnej zmluvy musím preklenúť bez mestskej dotácie a budem musieť podstúpiť riziko v následne vypísanej verejnej súťaži. Zaviazal sa, že zachová všetky bežné funkcie mestskej plavárne tak, ako fungovali doteraz. Pre návštevníkov prisľúbil obnovenie možnosti plávania v skorých ranných hodinách, a to od 1. marca v čase od 6:00 do 8:00. „Zatiaľ mi ide o to, aby Mesto videlo, že to viem robiť minimálne tak, ako pán Rezník, čo znamená, že zachovám otváracie hodiny, ten istý cenník, ten istý priestor pre Plavecký oddiel a verejnosť, a doplním ešte ranné plávanie,“ povedal pre rk24 Pavol Ivan. Nový nájomca verí, že nielen mestskí poslanci, ale aj širšia verejnosť už čoskoro uvidia, že buduje niečo veľmi prospešné, a to sa prejaví uzavretím koncesnej zmluvy.

Súvisiaci článok: http://ruzomberok.dnes24.sk/…ntrum-171174

Zdroj: rk24/ tasr/ liptov.sme.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM