Jozef Milan Rôzne

ROZHOVOR: Pre R1 urobím všetko, čo sa bude dať

Milan Mojš (Smer-SD) bol ako jediný z dvadsiatich štyroch kandidátov v okrese Ružomberok zvolený za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky. Rozhovor nám poskytol po voľbách, keď ešte nebolo jasné, či sa neuplatní vo výkonnej moci. Dnes sú veci v

****Milan Mojš (55) , poslanec NR SR a riaditeľ Vodárenskej spoločnosti Ružomberok (VSR), býva v Likavke

Pán poslanec, aké sú vaše plány na budúce 4 roky?

Predsedu strany a budúceho premiéra Fica som po voľbách informoval o svojej pripravenosti zaujať miesto v exekutíve ( v rokoch 2006– 2010 som pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií SR). Tieto predstavy sa nenaplnili, preto budem pracovať ako poslanec a zároveň zatiaľ zastávať ďalej funkciu riaditeľa VSR.

Občanov zaujíma, ako sa rozbieha tretí veľký projekt, na ktorý VSR získala financie z Európskej únie – odkanalizovanie Ružomberka a výstavba ČOV Lipt.Teplá, Lipt.Sliače.

Áno, v realizácii sú dva projekty. Jeden v dedinách Lipt.Lúžna, L.Osada a L. Revúce; druhý v Hubovej, Ľubochni a Švošove. Spomenutý tretí projekt je v štádiu prebiehajúceho verejného obstarávania na dodávateľa kompletnej stavby a taktiež dodávateľa služieb ( stavebný dozor). Stavba by sa reálne mohla začať na jar budúceho roka. Každopádne do leta roku 2015 musí byť hotová, aby dodávateľ stihol vyfakturovať a dostať finančné prostriedky do konca roka, lebo inak by sa prepadli.

Je známa vaša jednoznačná podpora projektu výstavby rýchlostnej cesty R1, ako jedného z najvýznamnejších impulzov rozvoja mesta Ružomberok a obcí okresu.

Počas našej vlády v rokoch 2006–2010 sa aj mojim pričinením podarilo výstavbu R1 zapracovať do zákona. Chcem týmto aj vysvetliť nesprávnu interpretáciu reality: R1 a R3 nie sú konkurentmi v zmysle buď jedna alebo druhá. Nie, obe sú schválené, rozdiel je iba v stanovení priorít vlády a teda rýchlosti výstavby. Dnešná situácia je taká, že zatiaľ čo sa výstavba R3 už začala, R1 je – ako sa hovorí – len na rysovacej doske, začali sa práce na dokumentácii pre územné rozhodnutie. Treba urýchliť reálne projektovanie a komplikované majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov. Verím, že aj tí občania Bieleho Potoka, ktorí podpísali petíciu proti R1, vysvetľovacou kampaňou môžu zmeniť svoj názor. Budem sa v nasledujúcich rokoch snažiť urobiť pre R1 všetko, čo sa bude dať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM