Jozef Milan Iné športy

Rozruch na pretekoch: Horská služba ratovala súťažiaceho!

Členovia Horskej záchrannej služby 0blastného strediska Veľká Fatra zasahovali počas noci zo soboty na nedeľu v Hiadeľskom sedle v najzápadnejšej časti hrebeňa Nízkych Tatier. Jeden z dvojice pretekárov Nízkotatranskej stíhačky skolaboval.

Nízkotatranská stíhačka sú najťažšie vytrvalostné preteky dvojíc na Slovensku, v ktorých majú pretekári za úlohu prejsť celý nízkotatranský hrebeň do 25 hodín. Trasa Stíhačky má dĺžku 98,8 km a celkové stúpanie 5475 metrov, so začiatkom v Telgárte a cieľom na Donovaloch. Minuloročný rekord pretekov mužských dvojíc mal hodnotu 15:52 hod.

Pre jednu zo štartujúcich dvojíc bolo Hiadeľské sedlo konečnou stanicou. Okolo 22:00 dostali záchranári z OS Veľká Fatra telefonickú žiadosť o pomoc, načo vyštartovali do terénu, aby na mieste poskytli svoje služby. Muž (28) nedokázal pokračovať pre celkovú vyčerpanosť organizmu. Po poskytnutí nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti záchranári odviezli oboch pretekárov služobným terénnym autom na Donovaly.

Ako pre našu 24-ku povedal operačný pracovník,** „s najväčšou pravdepodobnosťou práve zmena počasia, ktorá priniesla prehánky a ochladenie, zapríčinila totálny úbytok síl pretekára. Bol ale pri vedomí, potreboval hlavne zahriať, takže všetko dobre dopadlo.“**

Viac o pretekoch na: www.hiking.sk ruzomberok24/ hzs

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM