Ivana Milanová Kultúra Rôzne Správy

Ružomberčania si pripomenuli udalosti z novembra 1989

Spomienka na 27. výročie Nežnej revolúcie pritiahla do ružomberskej synagógy niekoľko desiatok obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberčania si pripomenuli udalosti z novembra 1989
5
Galéria
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Nielen spomínať, ale aj nanovo objavovať a prežívať udalosti z novembra 1989. Takýto je hlavný odkaz spomienky na Nežnú revolúciu, ktorú si Ružomberčania pripomenuli sledovaním dokumentárneho filmu November + 20 z dielne Ústavu pamäti národa (ÚPN) a diskusiou s historikmi a pamätníkmi udalostí, ktoré zmenili našu krajinu.

„Doba už bola vo vysokom štádiu tehotenstva,“ odpovedal na otázku, prečo k novembrovým udalostiam došlo, historik z ÚPN Peter Jašek. „Brutálne potlačenie študentskej demonštrácie v Prahe spoločenskú zmenu len urýchlilo,“ dodal Jašek, ktorý pripomenul, že 17. novembru deň predtým predchádzal študentský protest v Bratislave.

„Práve som sa vrátil z práce v Liptovskom múzeu, keď som v Slobodnej Európe počul o udalostiach v Prahe,“ vrátil sa k zlomovým chvíľam ružomberský historik Peter Dvorský. V diskusii priblížil ako spoločenské zmeny prebehli v centre dolného Liptova. „Ružomberok sa rovnako ako iné menšie mestá výraznejšie prebudil až 27. novembra, keď sa veľký počet obyvateľov zapojil do generálneho štrajku,“ doplnil Dvorský, ktorý ocenil, že v meste sa na 17. november nezabudlo a podujatia sa zúčastnilo aj viacero mladých ľudí.

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Podľa prvého ponovembrového predsedu Mestského národného výboru a neskôr aj primátora mesta Juliána Helka patrilo medzi základné požiadavky obyvateľov navrátenie štatútu okresného mesta, zlepšenie ekologickej situácie a prinavrátenie mestských majetkov. „Dodnes si rád spomínam na spontánnosť prezidenta Václava Havla, ktorý navštívil Ružomberok v máji 1990,“ vrátil sa do minulosti Julián Helko.

Medzi desiatkami obyvateľov, ktorý sa zúčastnili spomienkového podujatia, bol aj viceprimátor mesta Michal Slašťan, starosta Likavky Marián Javorka, zástupcovia Katolíckej univerzity, ako aj poslanci Mestského zastupiteľstva a Žilinského samosprávneho kraja za KDH, ktorí boli organizátormi podujatia.

Zdroj a foto: Radoslav Salák

Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM