Rôzne

Ružomberčania spomínali na Nežnú revolúciu a nenápadných hrdinov minulých čias

V utorok sa pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie uskutočnilo v ružomberskej synagóge premietanie filmu Stopy v snehu. Projekcie a následnej diskusie s režisérom Slavomírom Zrebným a ďalšími hosťami sa zúčastnila približne stovka návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberčania spomínali na Nežnú revolúciu a nenápadných hrdinov minulých čias
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnou časťou programu bolo premietnutie nového dokumentu Ústavu pamäti národa s názvom Stopy v snehu. Režisér Slavomír Zrebný na príbehu trojice mladých ľudí vykreslil spôsoby pašovania náboženskej literatúry do bývalého Československa. „Sú to takí nenápadní hrdinovia. Nebáli sa riskovať vlastnú slobodu, aby pomohli k slobode iných. Tým, že sem prinášali zakázanú, ale kvalitnú literatúru, pomáhali šíriť kultúru a vytvárali tak akési malé ostrovy slobody,“ povedal v diskusii s Ružomberčanmi režisér filmu.

Svoje skúsenosti s prenášaním literatúry priblížila aj Rosangela Libertini, ktorá v 80-tych rokoch pôsobila na univerzite v Lubline. Počas ciest z Talianska do Poľska dopravila do našej krajiny množstvo zakázanej náboženskej literatúry. „Vedela som, že vám treba pomôcť, tak som to urobila. Bála som sa, ale zároveň som vedela, že ak ma prichytia, ako cudzincovi mi nehrozia také vysoké tresty ako miestnym obyvateľom,“ povedala pani Libertini, ktorá v súčasnosti vyučuje na Katolíckej univerzite v Ružomberku.

Na udalosti, ktoré nasledovali po 17. novembri 1989, si zaspomínal aj bývalý predseda VPN v Ružomberku Ján Levoslav Benčík či viceprimátor Michal Slašťan, ktorý bol spolu s ostatnými poslancami mestského zastupiteľstva a Žilinského samosprávneho kraja za KDH organizátorom podujatia.

Viac o filme TU

Zdroj: Radoslav Salák; foto: Martin Buzna;

Dokument Stopy v snehu v Synagóge
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM