Správy

Ružomberčania, zvykli ste si na zápach mesta? Smrad z papierní vraj spôsobuje stres

Situácia so zápachom v okolí ružomberského celulózovo-papiernického podniku Mondi SCP nie je podľa odborníkov alarmujúca. Pre obyvateľov dolného Liptova nepredstavuje akútne riziko pre zdravie, avšak pôsobí ako stresujúci faktor.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberčania, zvykli ste si na zápach mesta? Smrad z papierní vraj spôsobuje stres
Zdroj: Dnes24.sk

Zápach treba čo najviac znížiť, myslí si Jiří Bílek z firmy Envitech Bohemia zameriavajúcej sa na monitorovanie a kompletné spracovanie výsledkov meraní kvality ovzdušia.

„Situácie, kedy celulózka smrdí, nastávajú nepravidelne a nárazovo. Ľudia, ktorí tu žijú, intenzívne vnímajú práve tieto extrémy. Sú dni, kedy papierne zapáchajú viac, závisí to zväčša od meteorologických podmienok. Napríklad, keď je tlak taký, že to stlačí dolu alebo keď sa vzduch prestane na chvíľu hýbať, oblak zápachu zostane stáť na jednom mieste a práve to je tá pachová epizóda,“ uviedol Bílek.

Limity neexistujú

Látky, ktoré podľa neho v okolí Ružomberka zapáchajú najviac, sú organické a obsahujú síru. „Môže to byť napríklad sulfán alebo sírovodík, tiež aj oxid siričitý,“ vymenoval.

Dokázať, že ovzdušie je v Ružomberku znečisťované pachovými látkami nad prípustnú mieru, je podľa Bíleka zložité. „Problém je v tom, že neexistujú žiadne stanovené limity, o ktoré by ste sa mohli oprieť a povedať, že zdroj zápachu niečo porušuje. Konkrétne porušuje toto a preto treba vykonať náhradné opatrenie,“ skonštatoval.

Zápach sa dá zmierniť

Jediná možnosť je podľa odborníkov obrátiť sa na inšpekcie, krajský alebo okresný úrad a žiadať, aby zdroje zápachu do technológií, kde sa zápach vytvára, nainštalovali zariadenie, ktoré ho odstraňuje.

„Je úplne jedno, či je to vodná práčka alebo filter s aktívnym uhlím alebo niečo iné. Tie technológie však existujú. Všeobecne všetky zdroje zápachu to však robiť nechcú, pretože tieto technológie stoja veľmi veľa peňazí. A keď nemusia, tak to robiť nechcú. Avšak na druhej strane, Mondi má mnoho technológií, ktorými proti zápachu bojuje,“ dodal Bílek.

Čítajte aj: Tragédia vo výťahovej šachte v Ružomberku: Muža bez hlavy objavili jeho susedia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM