Jozef Milan Samospráva

Ružomberok bez korupcie chcel siahnuť na primátorov plat

Na stredajšom rokovaní mestského poslaneckého zboru sa nezávislí poslanci v klube Ružomberok bez korupcie pokúsili znížiť plat primátora mesta. Príležitosťou bol každoročný bod programu, v ktorom sa upravuje plat primátora podľa priemernej mzdy dosiahnutej v minulom roku.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok bez korupcie chcel siahnuť na primátorov plat
Foto: Jozef Milan

Plat primátora mesta je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa počtu obyvateľov mesta alebo obce. Priemerná mzda na Slovensku za rok 2012 bola 805 EUR. Násobok pre mesto Ružomberok, ktorý platí od 1.6.2011 je 2,89. Základný plat primátora mesta sa vypočíta: 805,00 × 2,89 = 2.327 €.

Kompetencia poslancov

Poslanci majú právu na zvýšenie platu primátora cez koeficient navýšenie. Primátor Ján Pavlík odmietol zvýšenie platu od 1.1.2013, a preto sa percento navýšenia z minulého roka znižilo z 58% na 54,24% oproti roku 2012 tak, aby úroveň platu primátora mesta na rok 2013 ostala na úrovni roku 2012, t.j. 3.590 €. Táto suma bola aj navrhnutá na odsúhlasenie.

Ružomberok bez korupcie

Nezávislí poslanci v klube Ružomberok bez korupcie navrhli znížiť variabilnú zložku platu primátora z 58% na 37% platu daného zákonom. Návrh odôvodňovali o.i.neplnením uznesení MsZ, neefektívnym verejným obstarávaním, a.i. Ich návrh nebol hlasovaním prijatý. Zaujímavosťou je, že tento návrh prišiel až na rokovaní zastupiteľstva. Na rokovaní Mestskej rady obaja nezávislí poslanci hlasovali za pôvodný návrh, ktorý bol záverečným hlasovním aj schválený. (Ospravedlnenie rk24: Nezávislí poslanci nehlasovali za na MsR – omyl (?) v oficiálnom materiáli ospravedlnil prednosta MsÚ Dušan Mataj na rokovaní. Prečo ale informácia nie opravená ani teraz – štvrtok, 13:19?)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM