Jozef Milan Kultúra

Ružomberok o dva týždne omladne, privíta R13

Už o dva týždne naplnia liptovský Ružomberok vyše dve tisícky mladých ľudí. V piatok 26. júla popoludní sa začne Národné stretnutie mládeže R13, ktoré potrvá do nedele 28. júla. Počas troch dní prežijú mladí ľudia alternatívu Svetových dní mládeže (SDM), ktoré budú práve vrcholiť v Rio de Janeiro.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok o dva týždne omladne, privíta R13
Foto: Jaroslav Dodok

Program a hostia

Počas stretnutia, ktoré nie je klasickým festivalom s rečníkmi a kapelami zvučných mien, prinesú organizátori do srdca Liptova „kus Brazílie“. Duchovný a umelecký program, v ktorom vystúpi viac než 250 účinkujúcich, bude previazaný katechézami a svedectvami. Mladí sa zároveň po prvýkrát v histórii Slovenska budú môcť zúčastniť na tzv. Expo povolaní, kde sa predstaví vyše dve stovky rehoľníkov. Pozvanie na R13 prijala veľvyslankyňa Brazílie na Slovensku Susan Kleebank a takmer všetci biskupi Slovenska. Do Ružomberka pricestuje i kardinál Jozef Tomko. R13 navštívi v súčasnosti najvyššie postavený Slovák v Rímskej kúrii – sekretár Kongregácie pre východné cirkvi arcibiskup Cyril Vasiľ SJ. Nebude chýbať podobný program, ako zažijú mladí v Riu.

Vyše 2000 mladých, 250 dobrovoľníkov

Pri stretnutí naplní mládež skutočne celý Ružomberok. Väčšia časť programu bude prebiehať v Športovej hale Koniareň, zvyšok na rôznych miestach mesta. Vyvrcholí záverečným vyslaním mladých z ružomberskej Kalvárie. Pre ubytovanie budú slúžiť takmer všetky základné a stredné školy v meste, priestory poskytuje aj Katolícka univerzita. Doteraz je na R13 prihlásených takmer 1 700 mladých ľudí. Zhruba 300 z nich sa prihlásilo z Českej republiky. Pricestujú i mladí z Ukrajiny a Maďarska a viacpočetné skupiny františkánskej, mariánskej a jezuitskej mládeže. Na príprave sa podieľa hlavný organizačný tím spolu s tímom vyše 250 dobrovoľníkov, ktorí pracujú bez nároku na odmenu.

R13 = Rio + Ružomberok + radosť

R13 predstavuje názov Národného stretnutia mládeže. Je predovšetkým alternatívou pre mládež, ktorá nepocestuje na SDM v brazílskom Rio de Janeiro. Ružomberok je križovatka ciest z východu i západu, severu i juhu. Názov R13 pripomína mestá, v ktorých sa stretnutia uskutočnia – Rio de Janeiro aj Ružomberok a zároveň môžu mladí chápať písmeno R aj ako radosť z cesty za Kristom. Číslo 13 vystihuje rok konania obidvoch akcií. Mladí ľudia budú na týchto stretnutiach hľadať a nachádzať morálne a duchovné hodnoty, ktoré sú veľmi potrebné pre nie vždy jednoduchý život. Zámer pripraviť celoslovenské podujatie odsúhlasili aj biskupi Slovenska.

Informoval: Komunikačný tím SDM 2013; press@rio13.skwww.rio13.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM