Jozef Milan Rôzne

Ružomberok si pripomenul 69. výročie oslobodenia

Na Námestí Slobody sa v piatok poobede uskutočnila oslavná a zároveň pietna spomienka na 69.výročie oslobodenia mesta Ružomberok. Zúčastnilo sa nej vedenie Mesta, štátnej správy, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, politických strán, ďalší hostia a verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok si pripomenul 69. výročie oslobodenia
Foto: Jozef Milan

Slávnostný príhovor predniesol prvý zástupca primátora Miroslav Zuberec (primátor Ján Pavlík bol služobne v Bratislave).

Z histórie

3. československá samostatná brigáda postupovala 5.apríla 1945 na Bešeňovú a po zrážkach s nemeckými hliadkami o 10. hodine dorazila na východný okraj Ružomberka. K mestu po južnom brehu Váhu spolu so sovietskymi jednotkami postupovala 4. čs.brigáda. Ešte predpoludním sa začal súbežný útok oboch brigád na Ružomberok. Nemecká obrana vzdorovala len krátko, vojaci Wehrmachtu, vedúc ústupový boj, sa stiahli na západ. Do mesta vstúpili od juhozápadu a severozápadu príslušníci oboch brigád 1. Československého armádneho zboru. Súčasne s Ružomberkom boli oslobodené dve desiatky obcí dolného Liptova. (Monografia mesta Ružomberok 2009)

Oslobodenie – Rusko – Krym

V piatok ráno médiá priniesli správu o tom, že primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský odmietol žiadosť ruskej ambasády o účasť na oslavách 69. výročia oslobodenia mesta s tým, že Ruská federácia v súčasnosti porušuje medzinárodné zmluvy na polostrove Krym, kde vystupuje ako agresor. Aj na túto aktuálnosť sme sa opýtali bývalých primátorov Ružomberka.

Juraj Čech, poslanec MsZ a bývalý primátor: „Ja som veľmi rád, že oslavy pokračujú každoročne ako dôstojné pripomenutie si oslobodenia Mesta. Je historickým faktom, že sa na ňom podieľali aj vojaci Červenej armády. To, že v nadväznosti na udalosti na Kryme sa niektoré mesto rozhodne neprizývať ruskú delegáciu na takúto spomienku, komentovať nebudem. Ale ja v tom nevidím nejakú zmysluplnosť, pretože tu položili životy aj sovietski vojaci a zabudnúť na to by bolo, podľa môjho názoru, nedôstojné.“

Michal Slašťan, poslanec MsZ a bývalý primátor: „Pripomínať si oslobodenie nášho Mesta je absolútne potrebné, veď tu padli občania Slovenska a taktiež vojaci iných národností, ktorí bojovali za našu slobodu. Vyjadrovať sa k postoju primátora Slavkovského mi neprináleží. Ja by som ruskú delegáciu na spomienku pozval, pretože za oslobodenie Slovenska od fašizmu bolo obetovaných veľa ruských a sovietskych životov. Títo prostí hrdinovia nemôžu za to, ako sa vyvíja politika dnešného Ruska.“

zdroj: rk24/ tasr

Oslavy 69. výročia OSLOBODENIA MESTA
14
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM