Jozef Milan Kultúra

Ružomberok súcitil s Parížom: Vladimír Lukáč bol v ten večer na Stade de France

Katedra hudby Pedagogickej fakulty KU v Ružomberku pripravila v piatok 20. novembra v Synagóge mimoriadny Koncert pre Paríž. Domáci umelci vyjadrili sústrasť a solidaritu s Parížanmi a protest proti teroristickým útokom, ktoré sa stali v piatok 13. novembra 2015 v Paríži.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberok súcitil s Parížom: Vladimír Lukáč bol v ten večer na Stade de France
Zdroj: Dnes24.sk

V 90 minútovom programe vystúpilo 19 sólistov a 5 komorných zoskupení zo základných škôl, základných umeleckých škôl, gymnázií, súborov a divadiel z Ružomberka a Katedry hudby PF KU v Ružomberku. Výnimočnosť akcie spočívala v myšlienkovom zjednotení škôl a umeleckých súborov v Ružomberku pre dobú vec, a tiež v tom, že Concert pour Parise bol jediný na Slovensku. Miriam Žiarna, tajomníčka Katedry hudby PF KU a zároveň iniciátorka a manažérka podujatia, nám o príprave a priebehu podujatia povedala veľa podrobností.

Príprava

  • Pripraviť koncert som sa rozhodla v sobotu ráno, keď som v správach videla, čo sa v Paríži deje. Mám tam rodinu, ktorá síce nebýva v Paríži, ale náhodou išli na nákupy alebo koncert!!! V ten týždeň tam išiel aj môj známy z Ružomberka Vladimír Lukáč, ktorý je pôvodom Francúz so slovenskými koreňmi, momentálne býva v Ružomberku. Neozýval sa na telefonáty a SMS, tak som sa obávala, že či tam náhodou nebol… V Univerzitnom zbore Benedictus ešte minulý rok pôsobili aj dvaja študenti z Haiti, ktorí mali svojich ďalších súrodencov na univerzite v Paríži…
  • V pondelok som sa pustila do prípravy koncertu. Musím priznať, že som sa veľa počas tých nocí nevyspala, lebo práce a starostí je s organizovaním takéhoto podujatia neúrekom.

Concert pour Paris – Koncert pre Paríž

  • Pár minút pred začiatkom koncertu prišiel Vladimír Lukáč z Paríža a doniesol lístok a francúzsku zástavu, ktoré mal na futbalovom zápase Francúzsko-Nemecko na štadióne Stade de France, a rozprával čoho bol svedkom… Po tom, čo tam videl a zažil, to bolo stále také intenzívne, že nemohol o tom hovoriť. Jeho neter bola priamym svedkom v Bataclan a musela šliapať po mŕtvych, zakrvavených telách, aby vôbec vyšla zo sály…doteraz sa jej o tom sníva… Preto na mňa asi najviac zapôsobila recitácia Mariany Stančokovej, Anny Mišurovej, Adama Brčka a Ivana Podhorca… ale samozrejme všetkých, ktorí sa zúčastnili koncertu.
  • Bolo to pekné, silné… Bolo to také, aké je život, raz smutné a tvrdé, raz pekné a príjemné. Ja musím len poďakovať všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa za taký krátky čas podujali pripraviť, vystúpiť a zapojiť do tejto mimoriadnej akcie.

Zdroj: Miriam Žiarna, Katedra hudby PF KU; foto: Martin Buzna;

Koncert pre Paríž
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM