Jozef Milan Kultúra

Ružomberská SUPRANKA, jedna z najlepších dychoviek v kraji, oslavuje a pozýva

Dychová hudba SUPRANKA oslavuje v tomto roku 45. výročie svojho založenia. Jej členovia pozývajú všetkých priaznivcov dychovej hudby na prvé posedenie pri dychovke, ktoré sa bude konať v piatok 24.7.2015 na Námestí slobody v Ružomberku v čase od 16.30 do 18.00 hod.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberská SUPRANKA, jedna z najlepších dychoviek v kraji, oslavuje a pozýva
Zdroj: Dnes24.sk

Dychová hudba Supranka vznikla v roku 1970 z členov veľkej dychovky pri vtedajšom závodnom klube SCP Ružomberok. Od roku 1993 je členom Združenia dychových hudieb Slovenska ako samostatný spolok. Účinkuje na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach, koncertoch, ako aj na mnohých cirkevných akciách v meste Ružomberok a jeho okolí. Má bohatý repertoár, ktorý je vhodný pre spomínané príležitosti. Každoročne sa zúčastňuje festivalu dychových hudieb v Liptovskej Lúžnej s názvom „Lúžňanský barytón“ a tiež v oravskom Tvrdošíne na festivale dychoviek „Fordych Tvrdošín“.

V roku 2006 Supranka nahrala CD nosič s titulným názvom „Liptov môj milený“, ktorý charakterizuje vzťah členov tejto dychovky k svojmu liptovskému regiónu. V júli roku 2013 nahrala podľa tohto CD aj pätnásť klipov do televízie Senzi, v ktorej sú pravidelne vysielané od septembra 2013.

V roku 2012 kapela nahrala pre hudobného skladateľa a aranžéra Ctirada Kristina dvadsať jeho vlastných skladieb na CD nosič, ktorý má názov „Pri dychovke“. Viackrát bola prezentovaná aj v Slovenskom rozhlase na Rádiu Regina v relácii „Kapela hraj“, ako aj v Rádiu Lumen.

V júli 2014 sa v Tvrdošíne zúčastnila IX. ročníka festivalu malých dychových hudieb, ktorý bol zároveň aj Krajskou súťažnou prehliadkou v rámci Žilinského kraja, kde jej bolo udelené najvyššie ocenenie, zlaté pásmo cum laude a cena za najlepšie predvedenie povinnej skladby. Združenie dychových hudieb Slovenska udelilo Čestné uznanie jej vedúcemu Štefanovi Kútnikovi, ako dirigentovi a pedagógovi za neoceniteľný osobný dirigentský a pedagogický prínos pri rozvoji dychovej hudby v Ružomberku a priamu účasť na jej umeleckých úspechoch.

Kapela má v súčasnosti dvanásť muzikantov. Sólistami súboru sú speváčky Ľubka Drusková, Janka Ilková, Katka Schoberová a spevák Stano Kútnik. Umeleckým i organizačným vedúcim dychovky je hrajúci tenorista Štefan Kútnik.

Najbližšie vystúpenia Supranky:

  • 24.7.2015 na Nám.slobody- koncert od 16.30 do 18.00 hod.
  • 25.7.2015 Smre­kovica – odpustová sv.omša o 9,30 hod.
  • 30.8.2015 Park Š.N.Hýroša o 15,00 h

Zdroj: DH Supranka, Ľubica Drusková

Dychová hudba SUPRANKA oslavuje
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM