Jozef Milan Kultúra

Ružomberské divadelné TALENTY uspeli na Belopotockého Mikuláši

V treťom aprílovom týždni sa v Liptovskom Mikuláši konal 41. ročník krajskej súťaže a prehliadky amatérskeho divadla dospelých a divadla mladých – Belopotockého Mikuláš 2015. Ružomberské neprofesionálne divadlo (RND) RosaThea si zo súťaže odnieslo druhé miesto.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberské divadelné TALENTY uspeli na Belopotockého Mikuláši
Zdroj: Dnes24.sk

Inscenácia Talenty z prostredia talentovej šou, ktorej autorom je mladý a úspešný režisér, dramaturg a scenárista Lukáš Brutovský, zaujala odbornú porotu aj na krajskej súťaži, v ktorej bolo RND ocenené druhým miestom v kategórii divadla dospelých. Tešil sa nielen celý herecký kolektív v zložení: Iveta Kloptová, Janka Jellušová, Jana Horváthová, Alžbeta Jacková, Jakub Janíček, Jozef Mišák, Rastislav Moravčík, ale aj všetci členovia divadla a realizačný tím inscenácie. „Vážime si ocenenie a máme z neho radosť. Je nielen satisfakciou za našu sústavnú prácu na inscenácii a snahu zlepšovať sa, ale je zároveň signálom, že naše tvorivé úsilie má aj umelecké hodnoty," povedala režisérka predstavenia Marianna Stančoková.

RosaThea už štvrtý rok inscenuje súčasné texty, s ktorými núti svojich divákov zamýšľať sa nad nastolenými otázkami aj po odchode z predstavenia. „Práve uvažovaním a zamýšľaním sa bez nekritického prijímania názorov chceme dať príležitosť divákovi, nenechať si dnešnou komerčno-mediálnou mašineriou vziať výsadu – byť mysliacou bytosťou,“ dodáva režisérka.

Nedobré podmienky na skúšky

Väčšina prípravy predstavení úspešného súboru prebieha v nejaviskových priestoroch Bjornsonvho domu, čo je značný hendikep. Súbor verí, že aj úspech na Belopotockého Mikuláši im pomôže získať primerané podmienky v zrekonštruovanej synagóge v Ružomberku. "Veríme, že sľub sa stane skutočnosťou, a aj RND bude mať dôstojné a primerané priestory pre svoje umelecké potreby,“ uviedla Marianna Stančoková.

Pozvánka na reprízy

  • 25. apríl 2015 (sobota) o 19.00 v Kúpeľnom hoteli Choč v Lúčkach
  • 17. máj 2015 (nedeľa) o 18.00 v Divadelno-hudobnom klube PANOPTIKUM v Ružomberku

RND RosaThea dostalo tiež pozvanie účinkovať na letnom divadelnom festivale Kasiopeafest v Budmericiach (júl 2015). O všetkých pripravovaných reprízach sa dozviete na www.oz-rosart.sk.

Zdroj: Občianske združenie RosArt; foto: Jozef Mišák;

RND RosaThea - inscenácia Talenty
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM