Rôzne

Ružomberskí poslanci schválili udelenie čestného občianstva Tadeuszovi Zasępovi

Poslanci mestského zastupiteľstva v Ružomberku dnes schválili udelenie čestného občianstva vysokoškolskému profesorovi, katolíckemu kňazovi a publicistovi Tadeuszovi Zasępovi. Ako rektor KU pracoval takmer šesť rokov (jún 2008 - máj 2014), v súčasnosti pôsobí ako profesor na katedre žurnalistiky.

Ilustračný obrázok k článku Ružomberskí poslanci schválili udelenie čestného občianstva Tadeuszovi Zasępovi
Foto: Jozef Milan

Tadeusz Zasępa (na titulke vľavo) dostal ocenenie pri príležitosti životného jubilea (70), za mimoriadne zásluhy pri rozvoji a zveľaďovaní Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku a samotného mesta, šírenie ich dobrého mena a za vynikajúce tvorivé výkony v oblasti teórie masmediálnej komunikácie aj počas pôsobenia v Ružomberku. Ako ctiteľ Jána Pavla II. sa Zasępa pričinil o vybudovanie Parku Jána Pavla II. pred vtedajším rektorátom KU na Námestí Andreja Hlinku v Ružomberku. V roku 2011 na katedre žurnalistiky, kde Zasępa pôsobil, otvorili nové televízne štúdio. Ešte za prvého rektorského obdobia dostala KU do daru vzácnu relikviu Jána Pavla II. Druhýkrát sa stal rektorom v apríli 2012, čím nadviazal na predošlé štvorročné pôsobenie. Jedným z najvýznamnejších úspechov Zasępovho pôsobenia je Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorá bola slávnostne otvorená pre verejnosť 25. septembra 2013.

Tadeusz Zasępa má poľské a slovenské štátne občianstvo. Žije striedavo v Poľsku a v Ružomberku. Oblasťou jeho vedeckého záujmu je teória masmediálnej komunikácie, teória a dejiny žurnalistiky a súčasné formy odovzdávania viery. Aktívne hovorí desiatimi cudzími jazykmi, ovláda aj posunkovú reč. Pôsobí ako člen viacerých medzinárodných vedeckých rád, redakčných rád vedeckých časopisov, profesijných spolkov a združení. Za svoje dielo bol niekoľkokrát ocenený, v roku 1998 mu The International Biographical Centre of Cambridge ako uznanie za službu vzdelávaniu a kultúre udelilo titul Man of the Year, rovnaký titul dostal v roku 2001 od The American Biographical Institute za vynikajúci spoločenský a profesionálny úspech, v roku 2001 ho organizácia The United Cultural Convention of the United States of America nominovala na Nobelovu cenu mieru.

V roku 2004 mu Slovenská akadémia vied (SAV) udelila prestížne ocenenie Medzinárodnú cenu SAV za príspevok k rozvoju spoločenských a humanitných vied, kultúry a umenia na Slovensku, Prešovská univerzita v Prešove ho v máji 2008 ocenila čestným titulom doctor honoris causa. V roku 2013 ho za svojho člena zvolila aj prestížna Európska akadémia vied a umení so sídlom v Salzburgu, od mája 2013 pôsobí vo vedení Európskej federácie katolíckych univerzít.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM