Jozef Milan Kultúra

Ružomberskí umelci odmietajú nenávisť a zlo

Fotoklub pri Liptovskom múzeu v Ružomberku pozval v nedeľu 9. septembra obyvateľov mesta a dedín v okolí kostola Všetkých svätých Ludrová - Kút na duchovno - umelecké podujatie Stretnutie pre život.

Predstavenie bolo v poradí druhou spomienkou na jedenáste výročie teroristického útoku na americké „dvojičky“, pri ktorom zahynuli stovky ľudí a boli zničené materiálne hodnoty ľudského ducha. Motto stretnutia: „Neničiť, ale tvoriť – nezabíjať, ale žiť!“ pripomínalo ale, že aj v blízkej minulosti vyhasli desiatky životov rukami fanatických vrahov v Nórsku či v americkom Denveri.

„Život je dar, ale aj najvyššia hodnota. Nič viac, ale ani menej sme nedostali“, hovorila vo vstupnom slove moderátorka. Koncert umeleckého slova, hudby a spevu postavil hodnotu umenia – výslednice tvorivej ľudskej sily, proti ideológiám nenávisti a zla. V scenári si našli svoje miesto súčasní ružomberskí umelci, ktorí interpretovali aj diela známych domácich kantorov, skladateľov a interpretov – Alojza Pavča a Štefana Olosa. Ekumenický rozmer podujatia zvýraznilo účinkovanie Komorného zboru ECAV v Ružomberku.

[blockquote][co­lor=#3300ff]De­viaty september je na Slovensku pamätný deň venovaný obetiam holokaustu a rasového násilia. V tento deň v roku 1941 vtedajšia Slovenská republika prijala 290 represívnych paragrafov, takzvaný Židovský kódex, ktorým sa začal proces židovských deportácií. V tento deň si s úctou pripomíname obete holokaustu, ako aj zápas proti všetkým prejavom rasizmu, neznášanlivosti, xenofóbie a akejkoľvek formy útlaku a diskriminácie­.[/color][/bloc­kquote] Vo fotogalérii si môžete pozrieť fotografie jednotlivých účinkujúcich.

RK Stret.za zivot
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM